Amezile nu vor mai putea fi plătite la jumătate. Textele legale vizate siunt Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea contabilității, Ordonanța caselor de marcat și Legea privind operațiunile în numerar.
Până acum, dacă plăteai amenzile în termen de 15 zile, te costa doar jumătate din minimul sumei. Noua măsură este inclusă într-o lege care se aplică de pe 11 noiembrie 2023.
Practic, prin Legea 296/2023, autoritățile elimină facilitatea plății amenzilor la jumătate, în termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil și financiar. Scopul este de a spori conformarea voluntară și de a întări disciplina fiscală și disciplina financiar-contabilă în rândul contribuabililor.
Măsura se aplică din 11 noiembrie 2023 și acoperă amenzile prevăzute de următoarele acte normative:
Potrivit noului act normativ, firmele și persoanele fizice amendate „nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”.
Amenzile contravenționale aplicate anterior intrării în vigoare a Legii 296/2023 (30 octombrie 2023), în temeiul actelor normative enumerate, Legiuitorul prevede că plata se realizează potrivit prevederilor legale vechi.
Citește și: Amenzile auto, mai mari anul viitor. Cât va plăti un șofer care circulă cu ITP-ul expirat în 2024
totodată, firmele și persoanele fizice „nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, prevede modificarea legală.
Măsura urmărește sporirea conformării voluntare, deși legiuitorul stabilise plata în maximum 15 zile la jumătate din minimul amenzii tocmai pentru încurajarea conformării voluntare.
Noua modificare ar putea duce la o mulțime de contestații în instanță și la blocarea unor sume de bani, în loc să ducă la plata sumelor integrale și mărirea veniturilor la buget.
Totul se aplică de la 11 noiembrie 2023. Este vorba despre amenzile prevăzute de Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală, Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, Legea contabilității nr. 82/1991, Legea nr. 70/2015, pentru întărirea disciplinei financiare, privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, scrie gorjonline.ro.