An şcolar 2023-2024: Premierul Marcel Ciolacu a ales să deschidă anul școlar la la Colegiul Tehnic Anghel Saligny din București, acolo unde elevii învață în sistemul dual. Ciolacu a spus că unica șansă de dezvoltare a României este să formăm elevi care imediat ce termină școala au o meserie în mână și se pot integra în societate.
”Cred în învățământul dual. Voi face tot ce ține de mine împreună cu companiile, cu administrațiile locale și nu în ultimul rând cu directorii care doresc să scoată elevi profesioniști. România are nevoie de sistemul privat. Fără companii importante, fără tineri care să aibă o meserie foarte clară, România nu se poate dezvolta.
An şcolar 2023-2024: Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis profesorilor că susține creșterile salariilor din 1 ianuarie 2024. Declarația a fost făcută la festivitatea de deschidere a noului an școlar, organizată la Școala Gimnazială Nr. 162 din București.
„Dragi profesori, pasiunea pentru cunoaștere și talentul pentru a o împărtăși reprezintă trăsăturile cele mai nobile vocații, care mi-aș dori să fie tot mai des o alegere de carieră. Știu că treceți, deseori, prin provocări care vă pun răbdarea și încrederea la încercare. Vi se cer multe în această perioadă și societatea nu v-a arătat mereu aprecierea și recunoștința care vi se cuvin. Mesajul meu pentru dvs., dascălii, rămâne același: sunteți indispensabili viitorului țării noastre.
Măririle salariale din acest an sunt un pas în direcția corectă, dar cu siguranță că meritați mai mult. Creșterea medie de 25% a salariilor din învățământ a devenit realitate după ce ați atras atenția societății asupra importanței meseriei de dascăl. Continui să susțin și creșterea salariilor începând cu 01.01.2024 și vă asigur că rămân ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de Guvern în această vară să devină realitate”, a declarat Klaus Iohannis.
An şcolar 2023-2024: Klaus Iohannis a anunţat luni, la deschiderea noului an şcolar, că a decis să includă subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a următoarei şedinţe CSAT.
Preşedintele a făcut referire la proiectul ”România Educată” şi la noile legi ale educaţiei, spunându-le elevilor că sunt primele generaţii care vor beneficia de reformele aplicate odată cu noul cadru legislativ şi îndemnându-i să fie îndrăzneţi în a-şi urmări visurile. Profesorilor le-a transmis că sunt indispensabili pentru viitorul ţării, remarcând că societatea nu le-a arătat mereu aprecierea şi recunoştinţa care li se cuvin.
Părinţilor şi bunicilor le-a spus că respectul pentru şcoală şi importanţa acordată educaţiei depind într-o măsură considerabilă şi de implicarea lor. Preşedintele a a avut un mesaj şi pentru politicieni, cărora le-a cerut să dea dovadă de maturitate şi să nu intervină imediat cu modificări care pot afecta implementarea noilor legi ale educaţiei, ”aşa cum, din păcate, multe dintre reformele anterioare au fost diluate prin astfel de ingerinţe”.
Iohannis a participat, alături de ministrul Educaţiei Ligia Deca şi de primarul sectorului 1 Clotilde Armand, la festivitatea de deschidere a anului şcolar la Şcoala gimnazială 162 din Capitală.