Ministrul Educației a anunțat modificări importante în acordarea burselor de merit pentru anul școlar în curs. Bursa de merit va fi acordată elevilor care au obținut o medie anuală de cel puțin 9,50.
Pentru elevii din clasa a V-a, se va lua în considerare media primelor două intervale de învățătură ale anului, iar pentru cei din clasa a IX-a, se va folosi media de admitere la liceu. Pentru restul elevilor, se va lua în calcul media anului școlar precedent, potrivit digi24.ro.
Valoarea bursei de merit rămâne neschimbată la 450 de lei pe lună. În plus, bursele de merit vor fi acordate și elevilor care au obținut premii I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare sau la etapele naționale ale concursurilor școlare, precum și celor care au câștigat medalii de aur sau locul I la campionatele naționale organizate de Federațiile naționale olimpice.
„O altă modificare vizează bursa de merit.
Aceasta se acordă tuturor elevilor cu media anuală de cel puţin 9,50. Pentru clasa a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare ale anului şcolar în curs. Pentru clasa a IX-a, similar, se va lua în considerare media de admitere la liceu.
Pentru toţi ceilalţi elevi se va lua în considerare media anului şcolar trecut.
Bursa de merit va avea acelaşi cuantum ca şi până acum, de 450 de lei pe lună. Bursele de merit se acordă în continuare şi elevilor care au obţinut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei precum:
premiul I la etapele naţionale ale concursurilor sau competiţiilor şcolareşti extraşcolare, recunoscute şi finanţate sau nefinanţate de Ministerul Educaţiei
elevilor care au obţinut medalii aur sau locul I la campionatele naţionale organizate de Federaţiile naţionale olimpice sau la probele olimpice
Bursele de merit şi de rezilienţă, cumulate se acordă pentru minim 30 la sută dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu şi liceu, inclusiv pentru învăţământul profesional şi dual. Se menţine astfel măsura acordării burselor pentru primii 30 la sută dintre elevii fiecărei clase şi în continuare vom încuraja elevii să înveţe mai mult.
Doar în situaţia în care la nivelul unei clase, bursele de rezilienţă şi cele de merit, cumulate, nu vor reprezenta 30 la sută din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30 la sută”, anunță Ministrul Educației.
Te-ar mai putea interesa și: Suma colosală cheltuită pe statuia lui Mihai Viteazul care a stârnit revoltă în Zalău. Cu banii irosiți, Primăria putea construi o școală de la zero
foto: an școlar 2024-2025, bursă de reziliență
Potrivit metodologiei cadru de acordare a burselor, vor primi burse de rezilență astfel:
Conform metodologiei aprobate de Ministerul Educației, bursele de merit, reziliență și bursa tehnologică se acordă anual pe durata întregului an școlar, inclusiv în timpul cursurilor, pregătirii practice și în perioada examinărilor.
Aceasta include perioada pregătirii și susținerii Evaluării Naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, prima sesiune a examenului național de Bacalaureat, sau examenul de certificare a calificării profesionale. Elevii care beneficiază de aceste burse trebuie să se prezinte la examene pentru a continua să primească bursa.
„Bursele de merit, reziliență și bursa tehnologică se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii Evaluării Naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de Bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale, cu condiția ca elevii bursieri să se prezinte la examene”, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației.
Profesorul diriginte va trimite către secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență, pe baza mediei, în:
Documentele necesare pentru acordarea burselor se pot depune online sau fizic la secretariatul unității de învățământ preuniversitar, în primele 25 de zile calendaristice de la debutul anului școlar.
Vor putea depune documentele pentru bursă:
Acte necesare:
Documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la art. 5 precum:
Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea în evidență de către medicul de la cabinetul școlar/medicul de familie, acolo unde nu există medic școlar.
Te-ar mai putea interesa și: Amenda pe care o riscă elevii prinși că fumează în școală sau liceu. Polițiștii locali merg în control