- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

An şcolar 2024-2025. Profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în şcoli

09 Sep, 10:02 • Dobran Viorel
An şcolar 2024-2025. Profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în școli. Începând din această toamnă, nu doar diriginții vor face asta, ci și profesorii de la celelalte discipline. Iată cele trei ghiduri de care trebuie să țină cont cadrele didactice.
An şcolar 2024-2025. Profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în şcoli

An şcolar 2024-2025. Profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în școli. Începând din această toamnă, nu doar diriginții vor face asta, ci și profesorii de la celelalte discipline. Iată cele trei ghiduri de care trebuie să țină cont cadrele didactice.

An şcolar 2024-2025. Educaţie rutieră la toate palierele

Cadrele didactice vor avea obligația legală să facă educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Cele trei ghiduri publicate de Ministerul Educației trebuie parcurse de către profesori pentru a putea face educație rutieră, fie că sunt profesori diriginți sau nu. „Ghidurile de educație rutieră destinate cadrelor didactice din învățământul primar, secundar inferior și secundar superior au rolul de a stimula și sprijini profesorii în implementarea obligației legale de educație rutieră. Această obligație legală nu se adresează exclusiv diriginților. Încurajăm toate cadrele didactice să se implice activ în această componentă educativă, dat fiind rolul extrem de important pe care îl au profesorii în creșterea gradului de siguranță rutieră a copiilor.“, transmit reprezentanții Ministerului Educației prin intermediul ghidului.

Cu ce schimbări se confruntă elevii începând cu 9 septembrie. Noutăți în noul an școlar 2024-2025

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că își dorește ca Săptămâna Altfel din 2024-2025 să fie axată pe siguranța rutieră: „Dacă anul acesta tematica pentru Săptămâna Altfel a fost prevenţia violenţei în şcoală şi prevenirea adicţiilor, îmi doresc ca pentru anul viitor tematica să fie axată pe siguranţă rutieră.”

An şcolar 2024-2025. Reguli noi pentru elevii de școală primară

Ministerul Educației a propus o nouă lege care îi vizează pe elevii de la școala primară. Proiectul lansat de Ministerul Educației arată că, la sfârșitul școlii primare, elevul trebuie să manevreze cu ușurință un dispozitiv digital, să caute date sub formă de text, fotografii și videoclipuri. Elevul trebuie să știe să salveze link-uri și fișiere, iar la nevoie să le acceseze rapid, să înțeleagă ideea de drepturi de autor și de siguranță a datelor, iar în final să poată întocmi autonom o lucrare pe un subiect anume. Cert este că, din această toamnă, telefonul, laptopul, tableta și calculatorul devin oficial instrumente de învățare activă pentru elevii români de la școala primară.

O nouă lege va intra în vigoare din septembrie și va fi valabilă pentru toți elevii din România. Regulamentul a fost impus după ce ani la rând tot mai mulți elevi au venit la școală cu pantaloni rupți, bluze decoltate cu vedere la buric, gene și unghii false foarte lungi, piercing-uri și tatuaje. Mai mult, un proiect de lege aflat în dezbatere vizează ca școlile să poată impune uniforma școlară cu condiția ca aceasta să le fie oferită gratuit elevilor. Rămâne de văzut dacă acest proiect va deveni lege. Cert este că din această toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore.

Noul An Şcolar. Greutatea ghiozdanului, cel mult 10% din greutatea elevului. Sfaturi utile de la medicul ortoped

O altă măsură ce va intra în vigoare în anul școlar 2024-2025 este introducerea sălii de detenție în școlile din România. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor problematici. Este vorba despre introducerea sălii de detenție pentru elevii care deranjează profesorii, colegii și împiedică buna desfășurare a orelor de curs la școală. Pe lângă codul vestimentar al elevilor ce trebuie respectat din toamnă, se vor aplica și sacțiuni elevilor care deranjează profesorii și colegii în timpul orelor. Pe lângă sala de detenție, se va impune și anularea bursei școlare dacă un elev are abateri disciplinare. Legea urmeză să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

An şcolar 2024-2025. Profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în școli.

Începe şcoala! Ce aduce  noul an şcolar 2024-2025

Anul şcolar 2024-2025 începe pe 9 septembrie şi va dura 36 de săptămâni, fiind structurat în cinci module de învăţare, intercalate cu cinci vacanţe, conform site-ului Ministerului Educaţiei. Prima perioadă de cursuri se va desfăşura până pe 25 octombrie 2024, urmată de vacanţa de toamnă între 26 octombrie şi 3 noiembrie.

Printre noutăţile acestui an şcolar se numără notarea elevilor la purtare pentru fiecare modul, introducerea sălilor de detenţie pentru cei care deranjează orele, şi interdicţia folosirii telefoanelor mobile în timpul orelor. Telefoanele vor fi depozitate într-un loc special amenajat, accesibil doar cadrelor didactice, iar nerespectarea regulii va atrage sancţiuni, inclusiv confiscarea temporară a dispozitivelor.

An şcolar 2024-2025, structură şi vacanţe

Durata cursurilor variază în funcţie de nivelul de învăţământ: clasele a XII-a, a XIII-a şi cele de la frecvenţă redusă vor încheia anul şcolar pe 6 iunie 2025, clasa a VIII-a pe 13 iunie, iar elevii din învăţământul profesional şi tehnologic pe 27 iunie. De asemenea, calendarul examenelor din 2025 este mai devreme faţă de anii precedenţi.

Calendarul noului an şcolar 2025. Iată zilele în care elevii vor susține BAC-ul și Evaluarea Națională

Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a va avea loc în perioada 23-25 iunie, iar Bacalaureatul va începe cu probele de competenţe lingvistice şi digitale între 27 ianuarie şi 7 februarie 2025, urmate de probele scrise în luna iunie.

Anul şcolar 2024-2025 se va desfăşura în cinci module: primul între 9 septembrie şi 25 octombrie, al doilea între 4 noiembrie şi 20 decembrie, al treilea între 8 ianuarie şi 7/14/21 februarie, al patrulea între 17/24 februarie şi 17 aprilie, şi ultimul între 28 aprilie şi 20 iunie. Vacanţele sunt programate la sfârşitul lunii octombrie, de Crăciun, în februarie pentru schi, de Paşti şi vacanţa de vară începând cu 21 iunie 2025.