- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF 2024. Venituri din chirie: impozitarea, depunerea declarațiilor și contractul. Ce obligații legale le revin proprietarilor și chiriașilor

10 Sep, 12:29 • Bocioacă Bianca
Luna septembrie este cunoscută, anual, ca fiind luna în care crește cererea de locuințe cu chirie în București, dar și în alte orașe mari din România. Ce taxe vrea ANAF de la proprietarii care își dau în chirie apartamentele.
ANAF 2024. Venituri din chirie: impozitarea, depunerea declarațiilor și contractul. Ce obligații legale le revin proprietarilor și chiriașilor

Declarații ANAF 2024. Sarcinile fiscale ale proprietarilor care fac contracte de închiriere a locuinței sunt impozitul și, peste un anumit prag, contribuțiile sociale de sănătate (CASS).

Impozitul pentru închiriere este 8% pe an, pentru că din cota de 10% se deduc cheltuieli forfetare de 2 puncte procentuale.

În cazul în care o persoană fizică închiriază către un chiriaș tot persoană fizică, atunci proprietarul depune declarația unică. Impozitul la ANAF se plătește în anul următor, până la 25 mai.

Citește și: ANAF pune tunurile pe românii care fac tranzacții cu criptomonede. În 2024, Fiscul îi sancționează dur pe cei care încearcă să fenteze sistemul

Declarația unică, cunoscutul formular 212, se depunde, de către proprietar, la ANAF, în termne de 30 de zile de la închirierea sau încetarea contractului de închiriere, respectiv până pe 25 mai a fiecărui an pentru contractele în curs, scrie starupcafe.ro.

La contractele de închiriere în lei, declarația unică depusă la închirierea contractului trebuie să fie definitivă. Există, totuși, cazuri în care chiriașii vin și pleacă, unii își respectă contractele, iar alții le încalcă, plecând înainte de termenul asumat.

Așadar, declarația unică depusă la semnarea contractului este, de fapt, una estimativă, iar proprietarul trebuie să depună declarația unică rectificativă anul următor, până la 25 mai, pentru veniturile încasate în anul de referință.

La chiria în valută, prima declarație unică este estimativă, iar anul următor se depune declarația unică rectificativă, cu venitul ajustat conform cursului valutar. La chiriile în valută, suma estimativă care se trece în declarația unică se calculează în lei la cursul BNR din ziua precedentă depunerii declarației, dar în anul următor proprietarul depunde declarația unică rectificativă și calculul chiriei încasate se reface la cursul mediu BNR din anul în care s-a realizat venitul.

Totodată, proprietarul depune, la organul fiscal competent, și formularul 168, pentru înregistrarea contractului de închiriere la ANAF, în termen de cel mult 30 de zile de la semnarea acestuia.

La încetarea sau modificarea contractului se depune din nou formularul 168, cu mențiunile respective bifate în declarație. În cazul în care chiriașul pleacă pur și simplu și refuză să semneze acea solicitare de reziliere a contractului, proprietarul este nevoit să se ducă la poștă, să trimită chiriașului, pe adresa de domiciliu, o notificare care atestă că i-a fost reziliat contractul pentru că a plecat.

Notificarea împreună cu dovada plății serviciului de expediere de la Poștă se atașează la formularul 168 bifat pentru încetarea contractului. Aici vorbim despre chiriile pe termen lung. În cazul închirierii în scop turistic și al arendei nu trebuie înregistrat contract prin formularul 168.

Citește și: Declaraţia 216, care trebuie depusă de proprietarii de case şi maşini scumpe, nu există pe site-ul ANAF la o lună şi jumătate de când Ordinul a apărut în Monitorul Oficial

Cine plătește impozitul la ANAF la cazurile cu chiriași-firme

O noutate introdusă anul acesta se referă la cazurile cu chiriași-firme. Dacă un proprietar persoană fizică dă în chirie un apartament către un chiriaș persoană juridică, atunci chiriașul este cel care reține impozitul la sursă și îl plătește mai departe la ANAF.

La contractele de închiriere în valută încheiate cu un chiriaș-firmă, venitul brut se determină pe baza cursului de schimb comunicat de BNR, din ziua precedentă celei în care se efectuează plata.

Chiriașul-firmp, care reține impozitul la momentul plății venitului către proprietarul persoană fizică, îl declară prin formularul 100 – Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat, până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Când se plătesc contribuiile la sănătate

Proprietarii care obțin venituri din chirii în valoare anuală de minimum 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, după caz, plătes și CASS.

Salariul minim brut luat în considerare este cel care este în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, adică la 25 mai din anul în care s-au obținut veniturile respective. Pentru veniturile din chirii de anul acesta, salariul minim brut luat în considerare este de 3.300 de lei.

Cota CASS este de 10% dintr-o bază anuală de calcul stabilită astfel: 

  • a) nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe țară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe țară;
  • b) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe țară;
  • c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.

Pentru contribuțiile la sănătate, s-a mențiunat obligația depunerii declarației unice de către proprietarii-persoane fizice, indiferent dacă au chiriaș o altă persoană fizică sau o firmă.

Pentru determinarea pragului la CASS se cumulează: 

  • veniturile din chirii
  • drepturi de proprietate intelectuală,
  •  asocierea cu o persoană juridică
  • câștigul net din investiții,
  • activități agricole, silvicultură și piscicultură,
  • alte surse de venit.