ANAF poate dispune verificări dacă se constată că ai scos de la bancomat peste limita maximă admisă de bancă. Prin monitorizarea activităților financiare ale cetățenilor români care dețin conturi în bănci, instituția urmărește să prevină frauda fiscală. Această monitorizare urmărește include, așadar, și retragerile de numerar de la bancomate.
În general, datorită faptului că tot mai mulți români au ales, în ultimii ani, să achite cu cardul, retragerile de numerar de la bancomate au scăzut. Cu toate astea, rămân o practică frecventă. Din acest motiv, Fiscul este foarte atent la tranzacțiile bancare pentru a combate infracțiunile financiare, potrivit romaniatv.net.
Românii cu conturi la bănci trebuie să știe că nu există o limită strictă pentru retragerea de numerar de la o bancă. În principiu, aceștia pot solicita orice sumă, însă trebuie să știe că, odată ce depășesc anumite praguri, ANAF-ul se poate sesiza și poate demara investigații detaliate pentru a preveni frauda fiscală.
Băncile pot stabili limite pentru cardurile de credit, dar aceste măsuri sunt legate de securitate și se pot modifica dacă există o solicitare în acest sens din partea clientului.
Spania este a doua țară europeană, după Italia, în care locuiesc foarte mulți români, care și-au părăsit meleagurile natale ca să câștige mai bine decât ar fi câștigat acasă. Mulți dintre românii stabiliți în Spania își depun banii munciți cu greu în conturi, pentru a-i trimite în țară sau pentru a se folosi de ei atunci când se strânge o sumă mai mare.
Majoritatea băncilor din Spania impun o limită standard de 600 de euro pentru retragerile de numerar, astfel încât, în caz de furt sau pierdere, suma să nu depășească acest prag. Dacă este nevoie de o sumă mai mare, clienții trebuie să solicite băncii o extindere a limitei de retragere.
Citeste si Bani mai mulți pentru acești români de la 1 ianuarie. Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale
Fiscul nu impune o limită fixă pentru retragerile de la bancomat, dar orice sumă de 1.000 de euro sau mai mult va atrage atenția Fiscului spaniol. Atunci când clienții retrag sau depun această sumă, băncile au obligația de a solicita actul de identitate și de a furniza organelor de control detalii despre tranzacție.
Dacă suma depășește 3.000 de euro, Fiscul spaniol poate demara o anchetă. În această situație, titularii conturilor luate la puricat de ANAF trebuie să solicite băncii un document justificativ pe care să-l prezinte autorităților.