ANAF a transmis un document Ministerului Finanțelor, în care arată că desființarea unui număr mare de posturi vacante de la stat va aduce grave dezechilibre în activitatea instituțiilor, și totodată, măsura ar afecta gradul de colectare a veniturilor bugetului, informează profit.ro. Desființarea posturilor vacante a fost inițiată de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, cu scopul de a reduce cheltuielile de la stat.
ANAF informează că desființarea posturilor vacante va conduce la venituri mai mici colectate la buget. Avertismentul vine în contextul în care Guvernul se află în dificultate bugetară de mai multe luni, din cauza veniturilor sub program. Executivul României a agreat deja cu Comisia Europeană ca statului român să nu-i fie tăiate fondurile UE în contextul în care va depăși ținta de deficit prevăzută pentru acest an în procedura de deficit excesiv, de 4.4% din PIB. Cu toate acestea, statul român trebuie să prezinte măsuri de stabilizare a finanțelor țării. Marcel Boloș trebuie să prezinte toate aceste soluții la Bruxelles.
Citește și despre: Protest împotriva Guvernului Ciolacu. Angajații din mai multe Agenţii Judeţene de Plăţi amenință că blochează activitatea. „Nu toți bugetarii au salarii nesimțite”
Săptămâna trecută, angajații ANAF și din Ministerul de Finanțe au organizat proteste, în zilele de joi și vineri. Salariații au obținut astfel promisiunea că nu vor fi făcute disponibilizări în instituțiile din subordinea Ministerului Finanțelor, dar mai mult decât atât, au primit un termen până la care va fi elaborat un act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal.
Fiscul semnalează că mii de posturi vacante au fost pierdute în ultimii ani și că angajează greu oameni. ANAF a avut o perioadă de 5 ani în care nu i s-a permis să organizeze concursuri de angajare, până în 2022. Ulterior, au fost scoase la concurs 500 de posturi, în două runde, din care s-au ocupat 60%.
„Subliniem în mod special faptul că posturile vacante existente în prezent în sistemul fiscal nu reprezintă un surplus dispensabil, ci constituie expresia unei situații de criză cu care sistemul fiscal se confruntă de mult timp.
Precizăm că prevederile OUG trebuie reformulate întrucât, astfel cum sunt scrise la acest moment, încalcă o serie de principii care stau la baza funcției publice și nu numai (principiul egalității de șanse, principiul competiției, dreptul la carieră al funcționarului public, etc.) trebuind a fi puse în concordanță în primul rând cu prevederile Codului administrativ.
În sens contrar, riscăm a ne confrunta cu dificultăți majorare de aplicare, cu interpretări diferite la nivelul fiecărei instituții publice, cu pauze semnificative în activitatea curentă a instituției determinate de nesiguranta locului de muncă și cu nenumărate acțiuni în instanță care vor fi formulate de funcționarii agenției.
În acest context, aplicarea prevederilor proiectului de OUG astfel cum a fost transmis pentru observații va conduce la grave dezechilibre în activitatea instituției cu consecințe directe în diminuarea gradului de colectare a veniturilor bugetului general consolidat”, transmite ANAF.
ANAF trage un semnal de alarmă și asupra îmbătrânirii personalului. Circa 4.000 de salariați urmează să iasă la pensie până în 2027. Totodată, Fiscul atrage atenția asupra problemelor de funcționare pe care le va cauza o eventuală desființare a posturilor de șef birou. Aplicarea ordonanței în forma pregătită de Guvern ar pune în pericol colectarea eficientă a veniturilor la buget. Implementarea proiectelor din PNRR ar fi și ele puse în dificultate și ar lua naștere multe procese în instanță.
ANAF propune menținerea funcției de șef birou în cadrul ANAF, majorarea la 10% a procentajului de funcții de conducere, iar în cele din urmă. În ultimă fază, autoritatea cere ca reorganizarea să fie făcută de conducerea instituției, printr-o analiză proprie, prin comasări și desființări de structuri, eliminarea posturilor vacante de mult timp, comasării funcții de conducere în cazurile posibile.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Sesiunea extraordinară pentru pensiile speciale, amânată. Coaliția de guvernare își schimbă radical planurile