ANAF, controale severe. Doar în primele trei luni din 2023 au fost finalizate 512 acţiuni de control, cu 80% mai multe decât în 2022, soldate cu 127 de decizii de impunere în valoare totală de 53,5 milioane de lei.
Anul acesta s-ar putea aduna şi mai mulţi bani, pentru că avem modificări fiscale în ceea ce priveşte venitul nejustificat. Astfel, dacă până acum cota de impozitare a veniturilor a căror sursă nu era identificată era de 16%, de anul acesta pragul a urcat. Numai că în loc să îmbunătăţim colectarea de taxe şi impozite, parcă ne punem singuri beţe în roate.
ANAF dublează controalele la persoane fizice care se identifică diferenţe mai mari de 50.000 de lei între venitul declarat şi cel estimat:
– persoanele care desfăşoară activităţi de înfrumuseţare
– persoanele care încasează bani din promovare online de produse şi servicii
– persoanele care tranzacţionează criptomonede.
Companiile şi persoanele fizice autorizate din România au întâmpinat probleme privind modul în care e-Factura a fost implementată. Oamenii încă au dificultăţi cu înscrierea în Spaţiul Virtual Privat, în obţinerea semnăturii electronice sau încărcarea facturilor în sistem.
La dezbatarea „FISC versus Cetățean” organizată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului, reprezentanţii instituţiei au promis că a luat notă de toate plângerile şi lucrează la remedierea problemelor.
Agenția Natională de Administrare Fiscala a publicat „lista rușinii” cu datornicii care nu şi-au plătit obligațiile fiscale în T4 2023, conform legislației în vigoare.
În “lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în T4 2023. ”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016.
Obligaţiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicării sunt cele notificate, existente la sfârşitul trimestrului de raportare şi neachitate până la data publicării. (Citește AICI mai multe detalii)