ANAF își îndreaptă atenția asupra românilor care fac bani din activități independente și anunță că aceștia trebuie să-și plătească contribuțiile obligatorii la stat. Una dintre cele mai semnificative modificări anunțate de oficiali este introducerea obligației de plată a contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) chiar și în situația în care nu s-au realizat venituri în anul fiscal anterior, notează Playtech.
Această măsură va intra în vigoare în 2025 și presupune ca orice PFA să plătească o contribuție minimă de 1.980 de lei, indiferent de nivelul veniturilor sale din activități independente în anul fiscal precedent.
Potrivit reglementărilor actuale, PFA trebuie să își declare și să își plătească impozitul pe venit, contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și CASS până la data de 25 mai 2025. Aceste obligații sunt esențiale pentru respectarea legislației fiscale și pentru evitarea penalităților.
Luminița Iancu Tomșa, șef serviciu în cadrul ANAF, a subliniat importanța respectării noilor reglementări, explicând că plata CASS este obligatorie chiar și pentru PFA cu venituri sub pragul de 6 salarii minime brute pe țară în 2024. Acest minim de 1.980 de lei asigură o bază minimă de contribuție la sistemul de sănătate, indiferent de cât de mici sunt veniturile PFA în acel an fiscal.
Pentru cei ale căror venituri depășesc 6 salarii minime, dar sunt sub 60 de salarii minime, contribuția la CASS este calculată ca 10% din suma cuprinsă între aceste două limite. La salariul minim în 2024 de 3.300 de lei, aceasta înseamnă că suma poate varia semnificativ în funcție de venitul declarat.
În ciuda acestor cerințe generale, există excepții de la plata CASS pentru anumite categorii de venituri, cum ar fi salariile, drepturile de proprietate intelectuală, asocierea cu persoane juridice, cedarea folosinței bunurilor, activitățile agricole, silvicultura și piscicultura, investițiile și alte surse de venituri stabilite de legislație.
De asemenea, în cazul veniturilor din contracte de activitate sportivă, dacă contribuția reținută la sursă depășește baza de calcul de 60 de salarii minime brute pe țară, PFA are obligația de a recalcula contribuția și de a depune o declarație unică actualizată până la termenul limită stabilit.