ANAF face lista bogaților din România pentru a se asigura că își vor taxele. ANAF va realiza o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor acestora, care vor fi monitorizate în vederea achitării tuturor taxelor către stat, potrivit RomâniaTV.net.
Citește și Vouchere energie 2023. Marcel Boloş anunţă un nou plafon pentru decontarea facturilor
Astfel, potrivit proiectului ANAF, persoanele fizice rezidente fiscal în România, care deţin, atât în țară, cât şi în străinătate, bunuri și bani estimate la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro sunt incluse în categoria celor cu avere mare.
Echivalentul în lei al celor 25 de milioane de euro este calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de ANAF, în conformitate cu dispoziţiile legale.
Reprezentanții ANAF au transmis că estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile şi imobile deţinute, precum şi activele financiare deţinute.
Mai mult, cei care fac parte din categoria persoanelor fizice cu averi mari vor fi notificați în prealabil de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care o dată la trei ani va actualiza acest grupul.
Acest demers al definirii persoanelor cu avere mare face parte din procesul de creare a premiselor legislative şi organizatorice necesare implementării programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari şi a metodelor indirecte de control, ca o expresie normală de integrare a României în tendinţele globale de abordare a fiscalităţii, au transmis reprezentanții instituției.
De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a transmis că în scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice poate proceda la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creştere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum şi la selectarea, pe baza analizei de risc, a celor care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situaţiei fiscale personale/verificări documentare, în condiţiile legii.
Tratamentele fiscale alternative constau de fapt în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare şi derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice privind problemele de neconformare identificate. Direcţia Generală Control Venituri persoane fizice se va ocupa de aceste acțiuni.