Potrivit acestuia, ANAF a identificat o zonă de neconformare fiscală în rândul medicilor stomatologi.
„Ţinem foarte mult la prevenţie. În urma analizelor de risc făcute la nivelul ANAF, a rezultat un risc de neconformare ridicat pe acest segment de activitate. Vom trimite scrisori personalizate, vom face ghiduri, vom încerca să mediatizam ce au de făcut. Dar este normal ca şi beneficiarii acestor servicii să solicite bon fiscal, aşa cum este normal când plătesc sumele de bani“, a spus Heiuş referitor la cabinetele stomatologice, conform Profit.ro.
Pe de altă parte, șeful ANAF a evitat să răspundă la întrebările concrete referitoare la controale pentru aceste categorii de venituri nedeclarate (meditații, chirii, stomatologi) și a insistat asupra intenției Fiscului de a derula programe de prevenire și de conformare.
Cel mai probabil, ANAF va iniția controale acolo unde consideră că acestea sunt necesare, comentează sursa citată.
De asemenea, proprietarii de locuințe care obțin venituri din închirieri pe platforme precum Airbnb și Booking au fost luați în vizor de Fisc. Heiuș a afirmat că o zonă de neconformare a fost identificată și în privința veniturilor obținute prin astfel de platforme.
Dacă în prezent obținerea de informații de la aceste platforme decurge mai greoi decât are nevoie Fiscul, în perioada următoare o directivă europeană va veni în ajutorul instituției fiscale, oferindu-i instrumentele necesare pentru a accesa facil aceste informatii, susține șeful ANAF.
Până în prezent, ANAF a derulat trei proiecte pilot cu fonduri europene: cedarea folosinței bunurilor, în județele Brașov și Constanța; meditații/activități educaționale și alte forme de învățământ, în județele Sibiu și Cluj; activități de înfrumusețare/întreținere corporală, Ilfov și sectoarele 1 și 3 din București.
În cadrul acestora a trimis scrisori personalizate de informare contribuabililor, a pregătit și promovat ghiduri și materiale informative și a promovat proiectele in spatiul public.