Recent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost informată cu privire la posibile nereguli fiscale în activitatea unei companii din judeţul Suceava, care se ocupă cu extracţia pietrişurilor şi fabricarea betonului. În urma sesizării, ANAF a efectuat un control detaliat pentru a verifica informaţiile primite şi a constatat abateri semnificative de la normele fiscale, care au dus la prejudicii importante bugetului de stat. În cadrul acestei anchete, autorităţile au identificat două principale nereguli, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: ANAF, lucrări de mentenanță în perioada 4-7 aprilie 2025. Tot ce trebuie să știe contribuabilii
Prima constatare se referă la faptul că firma respectivă a efectuat operaţiuni economice care implică TVA, dar nu a respectat obligaţiile legale privind declaraţiile şi plăţile aferente acestui impozit. Mai mult, compania a beneficiat în mod abuziv de o facilitate fiscală importantă, respectiv scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Aplicarea incorectă a acestei facilităţi a generat un avantaj fiscal necuvenit şi a contribuit la prejudiciul estimat la aproape 3 milioane de lei.
În urma unui control efectuat de inspectorii antifraudă, s-a confirmat existenţa acestor nereguli, iar autorităţile au început să verifice documentele contabile ale companiei pentru perioada februarie-decembrie 2024, pentru a analiza mai detaliat comportamentul fiscal al firmei. Astfel, ANAF a descoperit că societatea nu a respectat normele legale privind TVA-ul şi a aplicat abuziv facilităţile fiscale, aspecte care au fost confirmate în cadrul controlului efectuat pe teren. În urma acestui control, autorităţile au luat măsuri pentru a corecta situaţia.
„Inspectorii antifraudă au fost sesizaţi cu privire la existenţa unor nereguli fiscale în activitatea de extracţie pietrişuri şi fabricare beton a unui operator economic de pe raza judeţului Suceava. În vederea verificărilor aspectelor sesizate, inspectorii antifraudă au iniţiat un control în trafic, confirmându-se astfel aspectele reclamate”, a informat autoritatea.
În continuare, ANAF face apel la toţi cetăţenii care deţin informaţii privind posibile fraude fiscale să sesizeze instituţia. Aceste sesizări pot fi făcute prin completarea unui formular unic de contact disponibil pe portalul ANAF sau direct la registratura ANAF din Bucureşti. De asemenea, ANAF oferă şi un serviciu TelVerde gratuit, la numărul 0800 800 085, pentru sesizarea refuzului de eliberare a bonurilor fiscale de către comercianţi, disponibil non-stop.
„Reamintim că orice persoană ce deţine informaţii referitoare la o posibilă fraudă fiscală, le poate transmite în scris, completând formularul unic de contact, disponibil pe portalul ANAF, la adresa https://www.anaf.ro/asistpublic/, sau la registratura ANAF din Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sector 5”, a completat autoritatea.
Te-ar mai putea interesa și: ANAF dă marea lovitură. Toți cei care încalcă legea vor plăti! Rețelele de fraudă fiscală nu vor mai scăpa!