ANAF a reușit să dea o lovitură dură unei firme din țara noastră care a încercat să ascundă profituri de peste 100 de milioane de lei, aproximativ 20 de milioane de euro. După cum arată Playtech, pe lângă taxele și impozitele obișnuite, compania a avut de plătit alți 10% ca penalizare.
Afacerea cu criptomonede a funcționat fără probleme și a generat un profit semnificativ, până când Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a descoperit că veniturile nu au fost raportate corespunzător. În urma verificărilor, inspectorii a stabilit o penalitate de 10 milioane de lei, sumă pe care agentul economic a plătit-o integral.
Inspectorii antifraudă ai ANAF au observat, în luna mai, nereguli semnificative la un agent economic, care a înregistrat venituri mari din tranzacțiile cu criptomonede. Inspecțiile au arătat că veniturile de peste 100 de milioane de lei nu au fost declarate corect.
Direcția generală antifraudă fiscală din cadrul ANAF desfășoară constant acțiuni de analiză și control pentru a asigura respectarea legislației fiscale în tranzacțiile cu criptomonede. Verificările vizează atât companiile, cât și persoanele fizice, pentru a identifica și sancționa cazurile de neconformare fiscală.
Te-ar putea interesa și: Documentul obligatoriu pe care trebuie să-l depună la ANAF românii din diaspora dacă nu vor să plătească impozit de 70%
ANAF recomandă celor care obțin venituri din tranzacțiile cu criptomonede să raporteze corect și complet aceste venituri și să plătească taxele și impozitele datorate la timp. Respectarea acestor obligații fiscale ajută la evitarea controalelor și a eventualelor dobânzi și penalități suplimentare. Contribuabilii sunt încurajați să respecte legislația fiscală pentru a menține o relație corectă cu autoritățile fiscale și pentru a evita sancțiunile.
ANAF intensifică eforturile de educare a contribuabililor privind obligațiile lor fiscale și importanța raportării corecte a veniturilor. Prin campanii de informare și controale, ANAF urmărește reducerea evaziunii fiscale și asigurarea unei colectări eficiente a taxelor și impozitelor datorate.
Cazul acestui agent economic, care a generat venituri de 100 de milioane de lei din tranzacții cu criptomonede și a fost obligat să plătească un impozit suplimentar de 10 milioane de lei, nu este unic, de-a lungul ultimilor ani fiind înregistrate situații similare.
ANAF continuă să monitorizeze și să verifice activitățile din domeniul criptomonedelor pentru a asigura respectarea legislației fiscale și pentru a preveni evaziunea fiscală. Contribuabilii sunt îndemnați să declare corect veniturile și să își îndeplinească obligațiile fiscale pentru a evita sancțiunile și penalitățile ulterioare.
Citește și: Declaraţia unică 2024: Ce bani datorezi ANAF dacă dai meditaţii, faci videochat sau ai criptomonede