ANAF a lansat un mesaj important pentru profesorii care dau meditații, clarificând astfel regimul fiscal ce se aplică în cazul acestora. Într-un seminar organizat de Agenția Județeană a Finanțelor Publice Dâmbovița, ANAF a lămurit ce trebuie să facă profesorii care oferă meditații contra cost.
Reprezentanții instituției au spus că trebuie ca profesorii meditatori să fie autorizați ca PFA sau ca Întreprindere Individuală și să fie obligați să emită bon fiscal, în cazul în care încasează bani în numerar.
ANAF a precizat că profesorii care emit facturi pentru meditații nu sunt scutiți de încărcarea lor în sistemul e-Factura, însă doar dacă acest lucru este solicitat de client.
Totuși, reprezentanții au precizat apoi că orice factură emisă ar trebui să fie introdusă în sistemul RO e-Factura, indiferent că beneficiarul este persoană fizică sau juridică.
Citește și : Creștere alarmantă a românilor care au restanțe la bănci. BNR anunță o creștere de 33%
„Cunosc profesori care dau meditații și care emit factură. Și dacă se emite factură, într-adevăr trebuie încărcată în sistemul RO e-Factura, chiar dacă discutăm de clienți persoane fizice. Nu există o obligație, există doar dacă vrea clientul”, au precizat reprezentanții ANAF, conform Libertatea.
Practic, profesorii trebuie să fie înregistrați ca PFA sau ca Întreprindere Individuală la Registrul Comerțului, precum și să elibereze bon fiscal dacă serviciile sunt plătite în numerar.
Citește și : Impozit de 70% pentru acești români. ANAF e cu ochii pe ei
Dacă colaborează cu o persoană fizică, obligatoriu va trebui să factureze, dacă meditează persoane fizice, ar trebui să dea bon fiscal, dacă încasează în numerar”, au explicat cei de la ANAF.
Instituția a pus la dispoziție și un ghid cu privire la profesorii care dau meditații, valabil aici.