- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF recompensează românii care vor folosi CNP-ul fiscal. Anunțul făcut de Marcel Boloș

01 Aug, 22:17 • Preda Silvia
Ministrul Finanţelor Publice declară că CNP-ul fiscal a fost creat pentru a respecta legislaţia privind datele personale de identificare. ANAF chiar recompensează folosirea CNP-ului Fiscal, a arătat el.
ANAF recompensează românii care vor folosi CNP-ul fiscal. Anunțul făcut de Marcel Boloș

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, vrea să introducă CNP-ul fiscal în România. Ministrul spune că această măsură vizează persoanele fizice, pentru combaterea evaziunii fiscale, scrie Antena 3 CNN.

Nu este un model pe care România l-a inventat, este un model care este practicat în ţările membre ale UE, este discutat cu Banca Mondială pentru întreaga strategie a gapului de impozite şi taxe şi este în favoarea mediului de afaceri”, susţine ministrul Marcel Boloş.

Persoanele fizice care transmit documente fiscale la ANAF vor putea folosi acest cod unic de identificare fiscală în locul CNP-ului. În baza acestui CNP Fiscal, la finalul anului, ANAF va da înapoi cetățeanului taxele plătite în plus.

Citește și: Cum vor folosi românii CNP-ul fiscal! Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică noul Cod fiscal

Marcel Boloș, despre aşa-numitul CNP fiscal: Este opţional!

Să luăm exemplul unei spălătorii auto. Toată lumea cunoaște domeniul acesta al serviciilor auto și felul în care se fiscalizează veniturile în acest domeniu. În momentul în care de acolo nu ai plecat fără bonul fiscal, acel bon fiscal înregistrat în casa de marcat cu ajutorul codului de identificare fiscală, pentru că am spus să nu avem probleme cu GDPR-ul și cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal, haideți să punem ca alternativă acest cod de identificare fiscală ca să fie protejate datele personale ale oricărui cumpărător sau beneficiar de servicii.

În relația cu ANAF, am creat această alternativă pentru cine dorește să-și protejeze datele. Nu este o obligație, este o opțiune pe care o are orice cumpărător, beneficiar de servicii, că în cazul acesta pe care vi l-am dat cu spălătoria auto, dacă de acolo ai luat acel bon fiscal, ți-ai spus codul tău de identificare fiscală.

ANAF are posibilitatea, la sfârșit de an, să centralizeze toate acele cumpărături pe care tu le-ai făcut din domenii de activitate pe care statul le consideră că sunt cu risc de evaziune fiscală ridicat și din totalul acelor sume adunate de-a lungul anului, un procent ți se rambursează înapoi sau îți dă posibilitatea să compensezi cu alte impozite și taxe.

Nu este un model pe care România l-a inventat, este un model care este practicat în țările membre ale Uniunii Europene”, a declarat Boloș.

Care este utilitatea CNP-ului fiscal

Cum vor folosi românii CNP-ul fiscal
Cum vor folosi românii CNP-ul fiscal

Este discutat cu Banca Mondială pentru întreaga strategie a României de reducere a gap-ului de impozite și taxe și este în favoarea mediului de afaceri, pentru a ajuta și pentru a sprijini atât combaterea competitorilor neloiali în piață, pe de o parte, dar și a asigura cât mai mulți bani la bugetul de stat, care nu vin pe calea politicilor fiscale, ci vin pe calea mai bune colectări.

Acesta este scopul pe care îl avem, pe care l-am explicat celor prezenți și au fost de acord cu această alternativă, fiind un sistem opțional, un sistem care nu obligă pe nimeni, dar care oferă recompensă acelor cumpărători care au adunat aceste bonuri fiscale din zone de activitate cu risc fiscal”, a mai explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Vezi și: TVA 2025. Marcel Boloș anunță ce se va întâmpla cu majorarea impozitelor și a TVA-ului