La începutul anului 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că veniturile colectate la buget au depășit programul alocat de Ministerul Finanțelor. Astfel, pentru prima lună a anului, instituția avea ca obiectiv să contribuie cu suma de 35,12 miliarde de lei la buget, dar conform datelor preliminar, instituția a reușit să colecteze cu 5% mai mult, ajungând 37 miliarde de lei. Această performanță vine în contextul în care ANAF, încă din luna decembrie, după o perioadă mai lungă de încasări slabe, a reușit să depășească programul lunar alocat, transmite Profit.ro.
În cursul anului 2023, colectarea veniturilor fiscale a avut un început modest, însă s-a redresat în a doua jumătate a anului. Suma reprezentând diferența față de obiectivele stabilite de Guvern a scăzut treptat, ajungând în decembrie la o revenire pozitivă. La finalul anului 2023, totalul veniturilor colectate a fost cu aproximativ 17,5 miliarde de lei sub programul stabilit. Astfel, în noiembrie, Fiscul s-a aflat sub plan cu doar 723 de milioane de lei, iar în decembrie a înregistrat un surplus de aproximativ 800 de milioane de lei față de obiectivul propus.
În 2024, instituția trebuie să colecteze 450 miliarde de lei, asta în timp ce în 2023 a trebuit să aducă la buget 404,4 miliarde de lei. În ceea ce privește Autoritatea Vamală Română (AVR), programul pentru 2024 este de 25 miliarde lei, comparativ cele 23,1 miliarde lei anul trecut. ANAF asigură cea mai mare parte din veniturile totale la bugetul de stat, estimate la 586 miliarde de lei pentru acest an.
Te-ar putea interesa și: ANAF face anunțul pentru toți românii care plătesc facturi. Când se depun documentele pentru a nu primi amendă
Recent, Marcel Ciolacu a efectuat mai multe numiri în conducerea ANAF și AVR, conform propunerilor făcute de Marcel Boloș. Astfel, prim-ministrul a avizat numirile pentru funcțiile de secretar general la Ministerul Finanțelor, ocupată acum de Liliana Anghel, secretar general la Vamă, ocupată de Costinel Nache, secretar general la ANAF, ocupată de Dragoș Ionuț Bănescu, și secretar general adjunct la ANAF, ocupată de Ion Cupă, fostul șef al Vămii. Trebuie subliniat că Anghel, Nacu și Cupă au fost desemnați cu caracter temporar, pentru o perioadă de doar 6 luni.
Marcel Mutescu a fost numit în funcția de președinte al AVR, înlocuindu-l pe Ion Cupă. De asemenea, vicepreședintele ANAF, Sandu Costea, responsabil de Antifraudă, a fost înlocuit cu Gabriela Florentina Ionescu. Alexandru Drăghici a fost desemnat în funcția de vice responsabil de colectare, în timp ce la Vamă, a fost numit un nou vicepreședinte, Alexandru Ioan Dudu. În ceea ce o privește pe Nicoleta Cârciumaru, șefa instituției, ministrul Boloș a afirmat în repetate rânduri că o sprijină.