- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF trimite poștașii după datornici! Ce vor găsi în plic cei cu restanțe la stat

24 Sep, 16:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
Poștașii vor colecta datoriile fiscale ale contribuabililor beneficiari ai amnistiei fiscale, conform OUG 107/2024. Poșta Română va trimite notificări și va încasa sumele datorate.
ANAF trimite poștașii după datornici! Ce vor găsi în plic cei cu restanțe la stat

Proiectul de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor aduce o serie de măsuri fiscale importante care vizează contribuabilii cu datorii restante la stat și stabilește un parteneriat între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Compania Națională „Poșta Română” SA, potrivit Antena 3 CNN.

Prin acest proiect, Poșta Română va asigura servicii de tipărire, împlicuire și comunicare a documentelor către contribuabili, documente necesare pentru accesarea facilităților fiscale. Acestea includ notificările privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare și cererile de anulare a acestora.

Poșta va prelua și trimite plicurile cu aceste documente către autoritățile fiscale, iar contribuabilii vor putea achita datoriile fie la domiciliu, fie la oficiile poștale, prin numerar sau card bancar.

Te-ar mai putea interesa și: ANAF pune tunurile pe românii care fac tranzacții cu criptomonede. În 2024, Fiscul îi sancționează dur pe cei care încearcă să fenteze sistemul

foto: ANAF

ANAF trimite poștașii după datornici! Ce vor găsi în plic cei cu restanțe la stat

Ministerul Finanțelor a constatat că aceste servicii de tipărire și împlicuire nu pot fi realizate intern într-un timp suficient pentru a maximiza încasările bugetare. Astfel, Poșta Română va percepe tarife de 10,90 lei (cu TVA) pentru tipărire și livrare și 15,56 lei (cu TVA) pentru preluarea și trimiterea notificărilor și un comision de 4 lei pentru fiecare operațiune de încasare a datoriilor.

Ordonanța nr. 107/2024 prevede cinci tipuri de facilități fiscale, aplicabile tuturor contribuabililor cu datorii restante la 31 august 2024. Aceste facilități includ anularea dobânzilor, penalităților și a accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale restante. Pentru a beneficia de aceste facilități, contribuabilii trebuie să își achite obligațiile bugetare principale și curente, să depună toate declarațiile fiscale și să solicite anularea accesoriilor până la 25 noiembrie 2024.

  1. Anularea accesoriilor: Dacă contribuabilii își achită datoriile principale restante la 31 august 2024 și plătesc obligațiile curente, aceștia pot beneficia de anularea dobânzilor și penalităților. Dacă aceștia rectifică erori din declarațiile fiscale anterioare și achită sumele suplimentare, pot beneficia de anularea accesoriilor aferente acestor sume.
  2. Anularea accesoriilor pentru obligațiile bugetare deja stinse: Dacă la 31 august 2024, contribuabilii nu mai datorează decât accesorii, aceștia pot solicita anularea acestora cu condiția achitării obligațiilor curente și depunerii cererilor până la 25 noiembrie 2024.
  3. Anularea accesoriilor stabilite prin control fiscal: Contribuabilii care au în derulare un control fiscal la intrarea în vigoare a ordonanței pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar, dacă achită sumele datorate și depun cererea de anulare în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.
  4. Facilități pentru persoanele fizice cu datorii mici: Persoanele fizice care au datorii de până la 5.000 de lei la 31 august 2024 pot beneficia de anularea a 50% din aceste datorii, dacă achită jumătate din suma restantă până la 25 noiembrie 2024.
  5. Facilități pentru persoanele fizice cu datorii mari: Persoanele fizice cu datorii mai mari de 5.000 de lei pot beneficia de anularea a 25% din datorii, dacă achită 75% din sumă până la 25 noiembrie 2024.

Te-ar mai putea interesa și: ANAF 2024. Venituri din chirie: impozitarea, depunerea declarațiilor și contractul. Ce obligații legale le revin proprietarilor și chiriașilor