Ponderea veniturilor fiscale în PIB ar putea trece anul acesta de 27 de procente, față de 26,3% în 2021. Anunțul a fost făcut de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuș, în cadrul unei conferințe de presă, notează Agerpres.
„În anul 2021 cred că ponderea veniturilor fiscale în PIB a fost de 26,3%. Anul acesta în 2022 sper să depășesc 27% ca pondere a veniturilor fiscale în PIB. Ținta prin PNRR este o creștere cu 0,5 (puncte procentuale n.r.). Deci ar trebui să fie minim 26,8% pentru anul 2022, el crescând în fiecare an până în 2026. Multă lume vorbește de nivelul de impozitare din România. Nivelul de impozitare din România este un nivel rezonabil.
Și aici s-au făcut aceste analize și s-a constatat că dacă s-ar încasa tot ceea ce se poate încasa din România nu ai putea depăși mai mult de 36%. Și atunci nu este normal să spui că de ce nu ajungem la 42%. Pentru că nu poți, pentru că acesta este nivelul din România. Evaziunea fiscală? De multe ori și noi ne punem problema și ne punem această întrebare: care este adevărata valoare a ei?
Unde se situează? Și aici sunt multe modele matematice, pentru că nu poți să faci altfel decât pe baza unor estimări, pe baza unor analize. Și unii spun că este într-adevăr la nivel de 10 – 15 miliarde de euro pe an, poate că este în jur de 8 miliarde de euro pe an”, a spus Lucian Ovidiu Heiuș.
Te-ar mai putea interesa și: România închide porțile Rusiei. ANAF a blocat peste 10 milioane de euro din conturile companiilor rusești care acționează în țara noastră
Oficialul a reiterat că este o evaziune fiscală mare în România și ar fi interesant să existe o dezbatere între mari specialiști care să vină cu niște modele matematice și să se ajungă la o medie sau la o sumă acceptată de toți referitor la valoare, dar și unde se produce. Astfel de efecte însă ar putea fi observate pe termen lung.
„Dacă aruncăm doar niște cifre pur teoretice fără să mergem concret și să spunem: da, domnule, în zona respectivă, pe domeniul respectiv de activitate. Și în cadrul acelui domeniu constatăm că o parte din firme sunt corecte și mare majoritate sunt pentru că discută la analizele noastre de un coeficient de aproape 94% grad de conformare la declarare și aproape 86% la plată. Am crescut cu un punct procentual anul acesta față de anul trecut gradul de conformare voluntară la plată”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuș.
În acest context, liderul ANAF a mai explicat că la finele anului viitor sau în 2024 sunt șanse foarte mari să se simtă o majorare semnificativă a veniturilor în Produsul Intern Brut prin reducerea evaziunii, dar mai trebuie parcurși niște pași.
În acest context, oficial a mai explicat că instituția a încheiat în luna octombrie un contract pe 4 ani pentru a avea acces la aplicația Orbis. Aceasta va permite accesul la peste 400 de milioane de firme din toată lumea și astfel ANAF poate să verifice în cazul prețurilor de transfer dacă un produs a fost vândut din România subevaluat la o altă firmă din grup, mai anunță sursa citată.