După ce a eliminat „lista rușinii”, ANAF anunță că va face publică o „listă albă”, o distincție pe care ar trebui să și-o dorească toți contribuabilii din România, fie ei persoane fizice sau juridice.Această listă, exact opusul celei rușinoase, evidențiază persoanele juridice care și-au îndeplinit toate obligațiile fiscale, demonstrând o conduită fiscală ireproșabilă, după cum transmite Antena 3 CNN.
Trebuie precizat și faptul că pe „lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu și-au achitat obligațiile fiscale către ANAF. Această listă a fost reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea și completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 558/2016.
În curând, ANAF va publica lista albă, o evidență onorabilă care recompensează respectarea legilor fiscale și plata la timp a impozitelor și taxelor. A fi pe această listă înseamnă mai mult decât un simplu certificat de bună conduită fiscală; este un indicator de încredere și integritate în lumea afacerilor.
Te-ar putea interesa și: ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană! Canadienii mai au 1,5 milioane de dolari în conturi
Criteriile pentru a fi inclus pe lista albă sunt clare și riguroase:
Este important de subliniat faptul că, în cazul obligațiilor declarative fără termen clar de depunere, acestea trebuie îndeplinite până la data stabilirii listei. Această prevedere reafirmă necesitatea unei abordări proactive în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor fiscale.
Apariția unei companii pe lista albă nu doar că atestă buna sa conduită fiscală, ci poate avea și beneficii tangibile. De exemplu, potențialii investitori și parteneri de afaceri vor privi cu încredere către companiile incluse pe această listă, având asigurări că acestea respectă regulile și sunt capabile să-și gestioneze finanțele în mod responsabil. De asemenea, pentru angajați, acest lucru poate fi un indicator al stabilității și solidității financiare a companiei pentru care lucrează.