- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF vine cu precompletări în Declarația unică din 2026 pentru veniturile din 2025. Ce schimbări sunt pentru PFA și chirii?

28 Oct, 21:53 • Mălureanu Rebecca
ANAF va trimite românilor Declarația unică din 2026 precompletată pentru veniturile din 2025, eliminând estimările de venit. Metoda va reduce procedura de declarare a veniturilor pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și pentru cei care obțin venituri din chirii. Adaptările vor să reducă erorile și să faciliteze procesul de completare a declarațiilor fiscale pentru contribuabili.
ANAF vine cu precompletări în Declarația unică din 2026 pentru veniturile din 2025. Ce schimbări sunt pentru PFA și chirii?

Începând cu veniturile cuvenite anului 2025, ANAF va transmite contribuabilului Declaraţia unică precompletată cu informațiile ce viează veniturile realizate și impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, de asemenea și cuantumul contribuțiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, potrivit informațiilor disponibile în bazele de date.

Venituri și proceduri simplificate în Declarația unică

Procedura de precompletare, verificare și transmitere a Declarației unice privitoare la impozitul pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice se va aproba prin ordin al președintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Totodată, se va elimina obligația de a depune în anul curent Declarația unică ce viează impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat (Cap. II), a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, capitolul ce au în vizor veniturile estimate, la fel și pentru toate celelalte situații în care survin modificări/recalculări/rectificări ale acestora.

Mai mult de atât, se va înlătura obligația depunerii în anul curent a Declarației unice în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, la fel și cei care opresc temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității conform legislației în materie, spre exemplu și în cazurile în care se fac schimbări ale clauzelor contractuale sau în cazul încheierii, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere dintre părţi. În astfel de situații persoanele fizice sunt obligate să depună declarația unică, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Românii care beneficiază de venituri din cedarea folosinţei bunurilor din chirii vor fi obligați să înregistreze contractul încheiat între părţi, precum şi modificările survenite mai tărziu, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent. Dacă bunul este deținut în comun, prin contractul de închiriere sau, după caz, prin actul de modificare a acestuia, se nominalizează proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal care îndeplinește această obligație.

ANAF vine cu precompletări în Declarația unică din 2026 pentru veniturile din 2025
ANAF vine cu precompletări în Declarația unică din 2026 pentru veniturile din 2025

Vezi și: Salariu sporit cu 15% pentru anumiți angajați. Cine și în ce condiții beneficiază de acesta

Contribuabilii, pentru care venitul net este determinat pe baza normelor de venit şi care în anul fiscal din urmă au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal viitor vor fi obligați să determine venitul net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar eferent determinării echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României, pentru anul de realizare a venitului. Cotegoria aceasta de contribuabili are responsabilitatea să completeze şi să depună declaraţia unică privitoare la impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice până la termenul legal de depunere.

Citește și: Tichete de masă 2024, studiu ASE: Un leu cheltuit prin carduri de masă generează 2,63 lei suplimentari în PIB