Analiştii financiari membri ai CFA România estimează o inflatie de 6,28% pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2024), prognoză în scădere faţă de exerciţiul anterior, în paralel cu deprecierea leului, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni fiind de 5,0097 lei pentru un euro, iar pentru un euro pentru orizontul de 12 luni de 5,0541 lei/euro, conform Ziarul Financiar.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna octombrie, (cu 5,6 puncte) la valoarea de 53,0 puncte. Această situaţie s-a datorat creşterii ambelor componente ale indicatorului, atât al conditiilor curente, cât şi al anticipatiilor.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 47% dintre participanţii la sondajul CFA anticipează o scădere a acestora, în timp ce tot 47% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.
De asemenea 58% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 29% că sunt corect evaluate.
„Anticipatiile de reluare a creşterii economice în 2024 pe fondul majorărilor de cheltuieli publice probabil au condus la sporirea încrederii în economie. De asemenea, procesul dezinflationist va continuă, însă într-un ritm mult mai lent, rată inflaţiei fiind anticipată să rămână peste 6% la finalul anului viitor, principalul risc asupra procesului dezinflationist rămânând politică fiscală.”, a precizat Adrian Codirlaşu, Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
Te-ar putea interesa și: Comparație a salariilor medii din Europa. În ce țări se plătește cel mai bine
În cazul deficitului bugetului de stat anticipat pentru acest an, valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,6%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real este de 2%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni, conform sursei citate.
Banca Națională a Bulgariei (BNB) va suferi o transformare majoră de la data introducerii monedei euro în Bulgaria, iar guvernul speră să fie 1 ianuarie 2025. Acest lucru reiese clar din proiectul unei noi legi privind BNB, publicată pentru a fi dezbătută public. Acesta va abroga actuala lege privind BNB din 1997, care reglementează actualul regim al consiliului monetar și va include Bulgaria ca una dintre țările cu drept de vot (prin rotație) în determinarea politicii monetare a zonei euro, conform știripesurse.ro.
Citește mai mult aici: Bulgaria face o schimbare majoră și va trece la moneda euro. Care este data aderării