- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Analiza care răstoarnă planurile românilor. Benzina, motorina și gazele naturale se vor scumpi

23 Oct, 14:25 • Bumbeneci Diana
Românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru benzină, motorină, dar și pentru gaze naturale. O ultimă analiză a experților din domeniu prevede un scenariu sumbru pentru țara noastră.
Analiza care răstoarnă planurile românilor. Benzina, motorina și gazele naturale se vor scumpi

Benzina, motorina și gazele naturale vor ajunge la noi prețuri record după ce Camera Deputaților a aprobat o nouă modificare a Codului fiscal. Este vorba despre modificarea prin care toate companiile de petrol, gaze și carburanți din România vor plăti anul viitor un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri, arată o analiză a experților de la Asociației Energia Inteligentă.

Benzina, motorina și gazele naturale se vor scumpi

Până în prezent, doar companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro plăteau acest impozit. Asociația Energia Inteligentă susține, în acest context, că firmele din acest sector vor crește prețurile pentru a nu intra în faliment, deoarece pe această piață se lucrează de regulă cu cifre de afaceri mari și profit mic.

„Aceste măsuri vor lovi în fapt tocmai în consumatori. Este adevărat, consumatorii vor simți efectul acestor modificări legislative la mult timp după ce votanții acestei legi, fluturând beneficiile legii, vor fi realeși în viitorul Parlament al României. Cea mai mare parte a companiilor de petrol, gaze și carburanți – furnizori, retaileri, distribuitori, transportatori – au cifră de afaceri foarte mare și marjă de profit foarte mică.

În fapt, supraimpozitul introdus de modificările din Camera Deputaților este mai mare decât profitul pe care unii dintre aceștia îl obțin. În această situație unii furnizori / retaileri sunt în situația în care trebuie să achite la stat un impozit (sumă a tuturor tipurilor de impozite) mai mare decât câștigul lor. Adică ar da faliment. Alternativa este majorarea prețului la combustibili și gaze naturale. Iar cel mai probabil inițiativa populistă a deputaților va avea ca efect prețuri mai mari la gaze, benzină și motorină”,arată analiza.

Citește și: Românii află ce se va întâmpla cu rezervele de gaz românesc. Sebastian Burduja: „Ne așteptăm să putem trece iarna”

Reprezentanții asociației au reiterat faptul că această inițiativă a fost respinsă de Senat, de Guvern și de Consiliul Economic și Social. Inițiatorii legii vorbesc de practici anticoncurențiale și discriminare între jucătorii din piață

De partea cealaltă, inițiatorii acestei modificări legislative, un deputat de la PSD și doi de la minorități, sunt de părere că pragul de 50 de milioane de euro este luat în calcul până acum în legislație crea discriminare în piață între jucătorii mari din acest domeniu și cei mici sau nou intrați pe piață. Tot ei arată, în expunerea de motive, că jucătorii cu afaceri de peste 50 de milioane de euro își împart businessul în mai multe firme mai mici pentru a evita plata acestei taxe, ceea ce este legal, însă aduce prejudicii bugetului de stat.

„În aceste condiții, este imperativ a fi introduse măsuri pentru stoparea unor astfel de practici neconcurențiale și eliminarea riscurilor de dezechilibre la nivel național a sectorului de petrol și gaze naturale, ce ar putea aduce atingere inclusiv asupra măsurilor de siguranță energetică la nivelul României.

Prin măsurile propuse se urmărește crearea unui cadru unitar echilibrat pentru toți jucătorii de pe piața de petrol și gaze ce activează pe piața românească, printr-un comportament fiscal care să se dezvolte într-un mediu concurențial real și care să nu permită existența unor standarde duble între aceiași jucători ce activează pe aceeași piață”, spun inițiatorii.

Printre marile companii din domeniu sunt OMV Petrom, Romgaz, Black Sea Oil and Gas, Rompetrol, Lukoil.

Citește și: Românii află ce facturi la energie vor plăti în iarna 2024. Sebastian Burduja confirmă decizia finală

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult