Comisia Europeană a amânat decizia privind cererea de plată numărul trei din PNRR depusă de România după alegerile europarlamentare. Guvernul ar fi cerut o nouă prelungire pentru evaluarea cererii, după ce oficialii europeni ar fi solicitat noi clarificări. În această situație, șansele ca România să depună în acest an cererea de plată numărul patru, care include alte reforme esențiale, strategice și delicate, cum ar fi noua lege a salarizării unitare și reforma fiscală, sunt tot mai mici, transmite Economedia.
Pe data de 18 decembrie 2023, România a depus cea de-a treia cerere de plată din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro. Inițial, țara noastră a solicitat o extindere a termenului de evaluare. În martie, reprezentanții Comisiei Europene au avut o serie de critici la adresa României, afirmând că cererea de plată numărul 3 din PNRR este întârziată și că multe dintre investițiile prevăzute de țara noastră au întârziat sau nici măcar nu au fost începute.
„În principiu, Comisia are la dispoziție două luni pentru a evalua cererile de plată. La momentul depunerii cererii de plată, România a solicitat o prelungire a perioadei de evaluare cu o lună. În plus, România a solicitat o nouă prelungire de o lună. De comun acord între autoritățile române și Comisie, procesul de evaluare a acestei cereri de plată a fost, prin urmare, prelungit cu două luni”, a transmis Comisia Europeană.
Te-ar putea interesa și: Ce spune Marcel Ciolacu despre cererea de plată numărul 3 din PNRR? Când vor veni banii europeni
România nu este singura țară care ar fi cerut o amânare a analizei cererilor de plată din PNRR, într-o situație asemănătoare aflându-se și Belgia. În acest cazuri, decizia ar urma să fie luată după 9 iunie, data alegerilor europarlamentare.
Conform informațiilor sursei citate, discuțiile continuă în legătură cu modificarea pragului pentru microîntreprinderi, reforma companiilor de stat, numirea noilor șefi ai AMEPIP, super-agenția responsabilă cu supravegherea companiilor de stat, și numirile în funcțiile de conducere în companiile de stat din sectorul energetic.
La finalul lunii aprilie, situația rămâne similară cu cea din luna martie, cu excepția faptului că Comisia Europeană a solicitat noi clarificări – conform unor surse, chiar și cu privire la jaloanele din PNRR considerate îndeplinite. Autoritățile din țara noastră au răspuns solicitărilor, dar au cerut amânarea evaluării până în luna iunie.
Citește și: S-a decis încetarea PNRR după anul 2026. Răsturnare de situație pentru economia europeană