- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Analiză surprinzătoare. Cum ar putea arăta economia României în 2030

22 Aug, 18:44 • Preda Silvia
Crește economia națională? România are un plan pentru digitalizare și introducerea Inteligenței Artificiale care poate genera creștere economică.
Analiză surprinzătoare. Cum ar putea arăta economia României în 2030

Planul României în valoare de 5 miliarde de euro ar putea aduce majorări ale veniturilor organizațiilor cu până la 10%. Totodată, economia națională ar putea crește cu 13,5% până în 2030. Asta reiese dintr-o analiză de specialitate publicată joi, informează Agerpres.

Statisticile din Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale arată că în următorii ani peste 20% din fondurile din PNRR ar urma să fie investite în dezvoltarea unui ecosistem digital performant și în încurajarea introducerii sistemelor AI în serviciile publice și private.

Economia României ar putea crește cu 13,5%, până în 2030

În următorii șase ani se prognozează că economia țării noastre crește cu 13,5% datorită utilizării inteligenței artificiale în afaceri. Această analiză întocmită de agenţia de comunicare Businessing şi compania Gov-Smart arată că există mai multe arii pentru politici privind digitalizarea, iar acestea sunt: conectivitate, capital uman, e-guvernare, servicii publice digitale şi ecosisteme digitale locale, digitalizarea companiilor, investiţii în capacităţi digitale şi amplasarea de tehnologii avansate.

inteligență artificială
Economia României ar putea creşte cu 13,5%, până în 2030, datorită utilizării AI în afaceri

Citește și: Are România suficiente gaze naturale pentru la iarnă? Răspunsul ministrului Energiei

Din banii alocați digitalizării, un miliard de euro ar urma să fie folosit în dezvoltarea competenţelor digitale ale populaţiei.

Accesul inegal la tehnologie şi competenţele digitale pot crea o societate cu două viteze, în care unii sunt avantajaţi, în timp ce alţii sunt lăsaţi în urmă”, transmit realizatorii analizei de piaţă.

România ocupă acum locul 18 la nivelul Uniunii Europene în privința numărului de programe academice specializate în domeniul inteligenţei artificiale.

Pe primele trei locuri sunt Germania, Ţările de Jos şi Suedia.

Vezi și: Facturile la energie s-au triplat! Există un truc simplu prin care poți face economie | E la îndemâna oricui