- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAR restricționează apa în peste 400 de localități din România. Când și unde se anunță „seceta”

22 Jul, 15:38 • Bugiu ⁠Ana Maria
ANAR anunță că vor fi restricționate de apă 449 de localități din țară, în anumite intervale orare. Un sfert din toate localitățile din România vor fi „secate” la ore specifice.
ANAR restricționează apa în peste 400 de localități din România. Când și unde se anunță „seceta”

Operatorii de apă asigură alimentarea populației cu apă cu restricții în 449 de localități din România (printre care se numără și Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna și Roman), în anumite intervale orare. Numărul localităților reprezintă 15% din toate localitățile la nivel național, potrivit agerpres.

Te-ar putea interesa și: Cine poate merge direct la RAR cu buletinul? ITP-ul nu mai este obligatoriu

foto: anar

Care sunt cele mai afectate localități

Cele mai afectate localități sunt în județele Botoșani (140 de localități), Iași (77), Alba (62), Gorj (35), Vrancea (21), Bacău (19), Neamț (17), Galați (16), Hunedoara (12), Vaslui (10), Olt și Argeș (în fiecare județ câte 8 localități).

Mai mult decât atât, în 251 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă (doar de surse individuale), sunt o mulțime de fântâni secate, iar comunitățile sunt afectate de o secetă severă.

Localitățile afectate de secetă se află în județele: Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași și Galați, iar cele mai afectate se regăsesc în județele Botoșani (cu 144 de localități), Vaslui (61), Neamț (12), Iași (7) și Suceava (9).

ANAR (Administrația Națională Apele Române) anunță coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare, care a ajuns la 79,77%, fiind într-o ușoară scădere față de săptămâna trecută, când acesta era de 80%.

Astfel că, în prezent se menține un volum de apă de ccaq. 3,46 de miliarde de metri cubi (mc), pentru asigurarea necesarului de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

Specialiștii ANAR preconizează că, la sfârșitul acestei luni, în cele 40 de lacuri principale de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, coeficientul de umplere va arăta undeva la 77%.

57 de sectoare de râuri se află sub debitele medii ale lunii, printre care

  • 6  sectoare pe râurile interioare: râul Jiu (județul Gorj), râul Buzău (județul Buzău) se află în faza de atenționare pentru folosințele Populație și Industrie
  • 9 sectoare pe râurile interioare: râul Olt (județul Harghita), râul Ialomișa (județele Ialomița și Brăila) se află în treapta 1 de restricții pentru folosințele Irigații
  • 2 sectoare pe râurile interoare: pârâul Belinul Mare și pârâul Vadasz (județul Covasna) se află în treapta 2 de restricții pentru folosința Piscicultură, potrivit sursei citate.

Te-ar putea interesa și: Amenzi pentru nerespectarea legii la tutun, alcool și energizante. Care sunt noile reglementări?