- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANCOM a dat amenzi de 2,8 milioane de lei! Zeci de români facturați la telefonie, internet şi TV fără să aibă contracte

26 Jan, 20:01 • Dobran Viorel
Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) a realizat peste 3.570 de controale și a aplicat amenzi în valoare de 2,857 milioane de lei, anul trecut, pe piața de telecomunicații din România.
ANCOM a dat amenzi de 2,8 milioane de lei! Zeci de români facturați la telefonie, internet şi TV fără să aibă contracte

​Zeci de persoane au reclamat anul trecut că, în urma unor convorbiri telefonice în care li s-au prezentat anumite oferte de telefonie, internet și TV, au fost facturați deși nu au semnat respectivele oferte sau nu și-au exprimat consimțământul scris, așa cum cere legea. La solicitarea HotNews.ro, ANCOM, arbitrul pieței telecom, a precizat ce amenzi a aplicat către Orange, Vodafone, Telekom Mobile și RCS&RDS.

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a raportat vineri ce amenzi a dat anul trecut furnizorilor de telefonie, internet și televiziune (TV): 177 de amenzi, în valoare de 1.778.500 de lei.

TikTok, o problemă de siguranță națională! Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea aplicației pe telefoanele angajaților statului

Cele mai mari amenzi au fost aplicate operatorilor pentru furnizarea și facturarea de servicii de comunicații electronice fără a avea un contract încheiat cu abonații, în conformitate cu dispozițiile legale.

Potrivit unui comunicat de presă al arbitrului pieței telecom, pe piața comunicațiilor electronice, în 2023, au fost efectuate 2.020 de acțiuni de control, iar contravenienții au primit 171 de notificări, 248 de avertismente și 177 de amenzi contravenționale, în cuantum de 1,778 milioane de lei, scrie Agerpres.

Din acest total, 132 de amenzi contravenționale în valoare de 1,377 milioane de lei au fost aplicate furnizorilor de servicii de telefonie, cele mai multe pentru încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, nerespectarea regulamentului de roaming, desfășurarea procesului de portare, modalitatea de transmitere a notificării unilaterale ca urmare a modificării contractelor încheiate cu utilizatorii finali.

Cea mai mare amendă, în valoare de 40.000 de lei, a fost aplicată pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispozițiile legale.

În anul 2023, ANCOM a finalizat o campanie care a vizat respectarea de către furnizorii de servicii de telefonie mobilă prepaid/postpaid a prevederilor legale privind portabilitatea numerelor. În acest context, au fost realizate 164 de controale la nivel național, în urma finalizării acestora fiind aplicate 16 amenzi contravenționale în cuantum total de 160.000 de lei, din care două amenzi contravenționale, de 20.000 de lei, acordate furnizorilor de servicii de acces la internet pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispozițiile legale.

S-A VOTAT! Valeriu Zgonea, noul președinte al ANCOM! Oficialul se va lupa cu un salariu de cinci cifre

De asemenea, zece amenzi contravenționale, în valoare totală de 96.000 de lei, au vizat furnizorii de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice.

Potrivit sursei citate, furnizorii de rețele de tip CATV au fost sancționați cu 23 de amenzi contravenționale în valoare totală de 211.000 de lei, majoritatea aplicate pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în regimul de autorizare generală, cea mai mare amendă, în valoare de 35.000 de lei, fiind pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispozițiile legale.

Totodată, în domeniul radiocomunicațiilor, au fost aplicate zece amenzi, în cuantum de 75.000 de lei pentru utilizarea unor frecvențe fără a deține licență sau nerespectarea parametrilor tehnici și operaționali ai stațiilor radio. Pe acest segment, cea mai mare amendă a fost de 30.000 de lei și s-a transmis pentru nerespectarea condițiilor din licență, respectiv nerespectarea obligațiilor din licență cu privire la acoperirea cu servicii de comunicații electronice.

În ceea ce privește piața echipamentelor radio și a compatibilității electromagnetice, datele ANCOM arată că, în 2023, au fost efectuate 1.046 de controale, în urma cărora au fost aplicate 428 de avertismente și 220 de amenzi contravenționale în valoare totală de 807.000 de lei. Cea mai mare sancțiunea a fost în valoare de 30.000 de lei pentru punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor destinate să perturbe sau să împiedice funcționarea normală a comunicațiilor care utilizează frecvențe radio (jammere).

În plus, cea mai mare amendă, în valoare de 20.000 de lei, pe compatibilitate electromagnetică, s-a aplicat unui producător pentru neaplicarea marcajului CE.

Nu în cele din urmă, pe piața serviciilor poștale, anul trecut, ANCOM a efectuat un număr de 513 acțiuni de control și a aplicat 66 de avertismente și 49 de amenzi contravenționale, de 271.500 de lei, cea mai frecventă încălcare fiind nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Principalele nereguli au constat în furnizarea neautorizată a serviciilor poștale, nerespectarea modalităților de predare a trimiterilor poștale către destinatari, nerespectarea conținutului avizelor poștale, neprestarea serviciilor poștale și neinscripționarea/marcarea trimiterilor poștale.

91 de reclamații privind facturarea unor servicii necontractate. Ce amenzi au primit marii operatori

Oficialii ANCOM au precizat că anul trecut au fost primite 91 de astfel de petiții și toți marii operatori au fost amendați.

Cele mai mari sancțiuni au fost aplicate următorilor furnizori:

  • Vodafone România: 40.000 lei
  • Telekom România Mobile Communications: 35.000 lei
  • Orange Romania Communications (n.a fostul Telekom Fix): 30.000 lei
  • RCS&RDS: 20.000 lei
  • Orange Romania: 10.000 lei

Cum se încheie un contract la distanță și ce au reclamat oamenii

Autoritatea a precizat pentru HotNews.ro că „aceste sancțiuni au fost aplicate furnizorilor ca urmare a petițiilor prin care utilizatorii finali au reclamat modalitatea de încheiere a contractelor la distanță cu furnizorii, ca urmare a unor convorbiri telefonice avute cu un reprezentant al furnizorului reclamat, fără a avea consimțământul abonaților.”

  • „Conform dispozițiilor legale aplicabile în aceste spețe, în cazul în care urmează să se încheie un contract la distanţă prin intermediul telefonului, furnizorul trebuie să confirme oferta consumatorului, al cărui angajament începe doar după ce acesta a semnat oferta sau după ce şi-a trimis consimțământul scris.
  • Aceste confirmări trebuie făcute pe un suport durabil.
  • Prin nerespectarea dispozițiilor legale menționate mai sus, s-a constatat furnizarea și facturarea de servicii de comunicații electronice către abonați fără să fie încheiate contracte în conformitate cu dispozițiile legale.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

ANCOM: Amenzi de peste 2,85 milioane de lei către operatorii de comunicații electronice și servicii poștale în 2023

ANCOM a dat amenzi de 2,8 milioane de lei

Anul trecut, ANCOM a desfășurat 3579 de controale pe piețele de servicii de comunicații electronice și servicii poștale.

În urma acestor verificări, autoritatea a transmis 171 de notificări și a aplicat 742 de avertismente şi 446 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.857.000 de lei, sumă ce se constituie venit la bugetul de stat.

Pe piaţa de comunicaţii electronice, au fost aplicate 177 de amenzi contravenționale, în valoare de 1.778.500 de lei.

132 de amenzi contravenționale în cuantum total de 1.376.500 de lei au fost aplicate furnizorilor de servicii de telefonie.

Cele mai multe amenzi în acest caz au fost aplicate pentru încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, nerespectarea regulamentului de roaming, desfășurarea procesului de portare, modalitatea de transmitere a notificării unilaterale ca urmare a modificării contractelor încheiate cu utilizatorii finali.

Cea mai mare amendă, în cuantum de 40.000 de lei, a fost aplicată pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispozițiile legale.

În anul 2023, ANCOM a finalizat o campanie care a vizat respectarea de către furnizorii de servicii de telefonie mobilă prepaid/postpaid a prevederilor legale privind portabilitatea numerelor. Au fost efectuate 164 de controale la nivel național, în urma finalizării acestora fiind aplicate 16 amenzi contravenționale în cuantum total de 160.000 de lei.

2 amenzi contravenționale în cuantum total de 20.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispozițiile legale.

10 amenzi contravenționale în valoare totală de 96.000 de lei au fost aplicate și furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice.

Furnizorii de rețele de tip CATV au fost sancționați cu 23 de amenzi contravenționale în valoare totală de 211.000 de lei, majoritatea aplicate pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în regimul de autorizare generală.

Cea mai mare amendă, în valoare de 35.000 de lei, a fost aplicată pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispozițiile legale.

În domeniul radiocomunicațiilor au fost aplicate 10 amenzi în cuantum total de 75.000 de lei pentru utilizarea unor frecvențe fără a deține licență sau nerespectarea parametrilor tehnici și operaționali ai stațiilor radio, cea mai mare amendă, în cuantum de 30.000 de lei, fiind aplicată pentru nerespectarea condițiilor din licență, respectiv nerespectarea obligațiilor din licență cu privire la acoperirea cu servicii de comunicații electronice.

Pe piața echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice, ANCOM a efectuat 1.046 de controale, în urma cărora au fost aplicate 428 de avertismente și 220 de amenzi contravenționale în valoare totală de 807.000 de lei.

Cea mai mare amendă a fost în valoare de 30.000 de lei pentru punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor destinate să perturbe sau să împiedice funcționarea normală a comunicațiilor care utilizează frecvențe radio (jammere).

În ceea ce privește compatibilitatea electromagnetică, cea mai mare amendă, în valoare de 20.000 de lei, a fost aplicată unui producător pentru neaplicarea marcajului CE.

Pe piața serviciilor poștale, autoritatea a aplicat 49 de amenzi, în cuantum total de 271.500 de lei, cea mai frecventă încălcare fiind nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...