Angajări 2024. Inițial, Ministerul Finanțelor refuzase avizarea Memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023.
„Guvernul României trebuie să aibă ca prioritate buna funcționare asistemului educațional, inclusiv prin asigurarea resursei umane calificate și suficiente, nu blocarea, prin orice mijloace, a ocupării posturilor din învățământ”, scriu liderii sindicali din Educațiee într-un comunicat comun al celor trei federații sindicale, potrivit Agerpres.
La data de 1 februarie 2024, federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului Educației. În cadrul întâlnirii, au fost abordate mai multe probleme de o importanță majoră pentru angajații din acest domeniu: modificarea condițiilor de acordare a indemnizației pentru titlul științific de doctor, deblocarea posturilor din educație, indemnizația de hrană și voucherele de vacanță, încadrarea îngrijitoarelor ca personal didactic auxiliar (îngrijitoare în educația timpurie).
Reprezentanții FSLI au susținut, printre altele, două principii importante care trebuie să stea labaza grilei de salarizare pentru învățământ:
Potrivit Ordonantei de urgentă privind unele măsuri privind salarizarea personalului din învătământ si din alte sectoare bugetare, în anul 2024, au loc două majorări salariale: prima creștere salarială a fost aplicată începând cu 1 ianuarie 2024, a doua urmând să aibă loc la 1 iunie 2024. De aceste majorări vor beneficia toti angajatii din sistemul de învătământ, fie că vorbim de personal didactic de predare, didactic auxiliar si nedidactic. Astfel, un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, cu vechime de până la 1 an, va primi luna aceasta un salariu brut de 6.080 lei, adică 3.557 lei net.
O secretară cu studii medii si vechime între 15 si 20 ani va primi un salariu de 5.347 lei. Un director de scoală gimnazială, cu până la 300 de elevi si fără structuri arondate, va primi un salariu de bază de 10.650 lei. Cel mai mare salariu de bază obtinut de un profesor va fi de 9.623 lei, dacă are studii superioare de lungă durată, vechime de peste 25 ani, grad didactic 1 si gradatia 5. Cel mai mic salariu de bază îl vor primi muncitorii necalificati, fără vechime în muncă: 3.650 lei.
Citeste si Salarii 2024. Veşti bune, profesorii primesc restanţele câştigate în instanţă înainte de Paşte