S-au redus angajările în anumite domenii, precum IT, Agricultură, Horeca sau Construcții, acest fapt fiind cauzat de către creșterea anumitor taxe și reducerea unor facilități fiscale. Platforma BestJobs a comunicat aceste informații, adăugând ca sectoarele cheie ale economiei pune accent pe angajări doar pentru rolurile esențiale într-o perioadă delicată pentru economia românească.
Află mai multe despre: Bestjobs: Îngrijorările financiare influenţează cariera românilor. Se caută nutriţionişti – 1.000 de euro şi brokeri-1.800 de euro pe lună
Multe domenii importante au stagnat în ceea ce înseamnă angajare, după cum au fost menționate și cele de mai sus: IT, Agricultură, Construcții, și așa mai departe, Motivele țin de foarte mulți factori. Astfel că aceste angajări au fost afectate de reducerea unor facilități fiscale, de erodarea puterii de cumpărare a consumatorilor, a costurilor crescute pntru firme, iar lista poate continua. Din punct de vedere extern se cunoaște stagnarea economiei din Vestul Europei, spațiu care este vi8tal pentru economia noastră, piața de export pentru industria locală fiind în zona respectivă. Problematica stă în faptul că numărul candidaților crește imbatabil, însă angajările se realizează doar în contextul unui post care este esențial nu doar companiei, dar și economiei românești.
„Se simte o oarecare scădere în eforturile de recrutare ale marilor companii, care, de regulă, făceau multe angajări în această perioadă și deschideau numeroase poziții. Acum, în timp ce companiile din Retail, Sănătate, Inginerie și Producție recrutează masiv, cele vizate de măsurile fiscale se limitează la angajarea doar a personalului esențial sau a celui deja planificat până acum. E un semn destul de evident că așteaptă să se clarifice contextul fiscal înainte de a aloca bugetele pentru mărirea echipelor, mai ales pentru anul viitor”, declarația Anei Vișan, Marketing Manager pentru BestJobs, conform Economedia.ro.
Domeniul cel mai afectat a fost cel al Construcțiilor, astfel că postările din ultimele trei luni care să anunțe posturi valide pentru oameni au scăzut cu 40%. Ce-i drept, în domeniul Construcții și Instalații au fost căutați specialiști în ultima perioadă mult mai mult față de anul 2022.
„Aplicările pe bestobs au crescut foarte mult, în septembrie atingând un nou record pentru perioada post-pandemie. Acest lucru este de așteptat după perioada de concedii, așa cum era de așteptat să crească și numărul de joburi. Cu toate acestea, observăm o stagnare în sectoare, precum Construcții și Agricultură, care în această perioadă intensificau căutările de specialișt, care coincide și cu discuțiile din sfera politică despre plata CASS în cazul acestor angajați sau impozitarea sumelor din salarii ce depășesc 10.000 de lei bruti. În ceea ce privește HoReCa, o stagnare a recrutărilor e justificată de încheierea sezonului turistic”, a adăgat Ana Vișan, conform Economedia.ro.
Institutul Național de Statistică a efectuat anumite analiza asupra pachetelor salariale care sunt oefrite de locurile de muncă cele mai căutate, iar aceștia au observat că în luna iulie a anului curent a fost înregistrata o scădere cu 35 de lei a salariului mediu net față de cel al lunii iunie al aceluiași an. Restaurentele și Hotelurile sunt cele care înregistrează unele dintre cele mai mici salarii medii nete, acestea fiind de aproximativ 2.500 de lei net. Însă, cele mai căutate poziții și principalele domenii de activitate oferă pachete salariale care instigă pe aproape oricine să aplice:
„Construcții și Instalații
- Inginer constructor senior – 1.700-2.400 euro net
- Inginer proiectant instalații și ofertare – 1.500-2.200 euro net
- Inginer rețele hidrotehnice – 1.600-2.200 euro net
- Inginer sudor – 1.500-2.000 euro net
Industria alimentară
- Operator pasteurizare – 700-800 euro net
- Inginer tehnolog cofetărie – 1.000 -1.500 euro net
- Măcelar 500-700 euro net
Agricultură
- Inginer agronom – 1.000-1.700 euro net
- Coordonator siloz – 1.100 – 1.400 euro net
- Specialist irigații – 1.000-1.300 de euro net”, acestea sunt statisticile efectuate și care arată care sunt pachetele salariale oferite de cele mai căutate poziții pe una dintre principalele platforme pentru căutarea unui job, conform celor comunicate de Economedia.ro.
Află mai multe despre: Bestjobs: 650.000 de aplicări în iulie, cu 30% mai multe decât în iunie și cu 20% mai multe decât iulie 2022