De la 1 ianuarie 2025, anumiți angajați urmează să primească suma de 200 de lei. În anul următor, salariul minim brut lunar crește la 4.050 de lei, iar suma reprezintă echivalentul unei medii de 165.334 de ore pe lună pentru un program normal de lucru, notează News18.
Dacă se calculează plata pentru o singură oră de muncă, aceasta ar fi de 24.496 de lei, acesta fiind tariful cu care vor fi plătiți și zilieri. Astfel, aceștia nu vor putea încasa sub 196 de lei pe zi, dacă aleg să lucreze opt ore, fiind vorba despre aproape 200 de lei. Vizați sunt angajații pentru pășunatul sezonier al animalelor. Remunerația zilierilor este supusă impozitului pe venit și datorează contribuție la pensii, iar calculul, plata și declararea taxelor cad în sarcina beneficiarului.
În cazul zilierilor, ziua de lucru poate fi și de 12 ore, cu excepția minorilor. Astfel, sumele încasate într-o zi de muncă pot depăși chiar și suma de 200 de lei.
„(1) Durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.
(2) Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă.
Zilierul minor poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional la împlinirea vârstei de 16 ani. Prin excepţie, minorul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate dezvoltarea şi sănătatea personală”, prevede art. 4 din Legea zilierilor.