- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajaţii din HoReCa, învăţământ şi servicii cer creşteri salariale, în timp ce forţa de muncă îi costă pe angajatori cu până la 20% mai mult

05 Sep, 21:05 • Russo George
Creșterea semnificativă a costurilor cu forța de muncă în anumite sectoare economice devine un fenomen tot mai vizibil în contextul economic actual. În special, domenii precum învățământul, HoReCa și serviciile au fost puternic afectate de aceste modificări, pe fondul unor presiuni tot mai mari din partea angajaților pentru îmbunătățirea condițiilor salariale. Inflația și creșterea costului vieții au avut un impact considerabil asupra modului în care angajații percep recompensele financiare pentru munca lor, determinându-i să fie tot mai vocali și organizați în solicitările lor de majorare salarială.
Angajaţii din HoReCa, învăţământ şi servicii cer creşteri salariale, în timp ce forţa de muncă îi costă pe angajatori cu până la 20% mai mult

Un exemplu elocvent este sectorul de învățământ, unde presiunile dascălilor pentru condiții de muncă mai bune și salarii mai mari au dus la o creștere a costurilor cu forța de muncă de peste 22% în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Această situație ilustrează un trend mai amplu, prin care diferite industrii se confruntă cu dificultăți în menținerea și atragerea forței de muncă, în special în contextul unei concurențe tot mai mari pe piața muncii.

„Angajaţii din sectoare precum învăţământ, HoReCa sau servicii, devin tot mai vocali în privinţa necesităţii unor salarii mai mari. Aceste majorări cu costul forţei de muncă sunt, în principal, un răspuns la nevoia atragerii şi menţinerii personalului, mai ales în sectorul HoReCa“, a spus Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers, pentru ZF.

Acest sector, HoReCa, a fost unul dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, iar revenirea post-pandemică a scos la iveală un deficit acut de personal. Mulți angajatori din domeniul hotelier și al restaurantelor se confruntă cu dificultăți majore în găsirea de angajați calificați și dispuși să rămână pe termen lung. Ca răspuns la această provocare, multe companii din acest sector au fost nevoite să ofere salarii mai mari și beneficii suplimentare pentru a atrage forță de muncă.

Datele oferite de Institutul Național de Statistică (INS) confirmă că în al doilea trimestru din 2024, costurile orare cu forța de muncă au înregistrat creșteri semnificative în sectoare precum învățământul, HoReCa și alte activități de servicii, toate depășind pragul de 20% față de aceeași perioadă din anul anterior. Aceasta reflectă o tendință de adaptare a pieței muncii la noile realități economice, dar și presiuni constante din partea angajaților de a beneficia de remunerații care să reflecte creșterea costului vieții.

Creşterea costurilor cu forţa de muncă, o problemă majoră în Educaţie

„Pe fondul inflaţiei şi al creşterii costului vieţii, angajaţii din aceste sectoare devin tot mai vocali în privinţa necesităţii unor salarii mai mari. Aceste ajustări sunt în principal un răspuns la atragerea şi menţinerea personalului, mai ales în sectorul HoReCa, care a fost puternic afectat de criza pandemică“, a adăugat Sorina Faier.

Ea adaugă că deficitul de personal din industria HoReCa pune o presiune semnificativă pe angajatori, care sunt obligați să revizuiască politicile salariale și să ofere mai multe beneficii pentru a păstra angajații.

Situația din HoReCa nu este însă un caz izolat, iar domeniul educației a fost un alt sector major în care s-au înregistrat creșteri semnificative ale costurilor cu forța de muncă. Profesorii, care au fost constant nemulțumiți de nivelul salarizării și de condițiile de muncă, au devenit un grup tot mai activ în cererile lor pentru îmbunătățiri financiare.

Citeşte şi: Val de critici după ce prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc. Ce soluții a propus Ministerul Mediului