- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajații din spitale explică de ce și-au întrerupt azi activitatea. Sindicaliștii din Solidaritatea Sanitară anunță la finalul lunii dacă intră în grevă generală

03 Apr, 23:14 • Adrian Popovici
Sindicaliștii din Solidaritatea Sanitară au explicat că deși au urmat pașii legali, Guvernul nu i-a chemat la negocieri și că până la finalul lunii vor decide dacă vor intra sau nu în grevă generală.
Angajații din spitale explică de ce și-au întrerupt azi activitatea. Sindicaliștii din Solidaritatea Sanitară anunță la finalul lunii dacă intră în grevă generală

Gabriel Predică, vicepreședintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, a explicat că greva de miercuri a personalului medical, care a durat doar o oră, este rezultatul celor două luni de proteste în care guvernanții nu au răspuns revendicărilor angajaților din spitale legate de salarizare, transmite News.ro.

După mai bine de două luni de proteste începând din 1 februarie, sindicatul a organizat o grevă de avertisment ca parte a acțiunilor lor împotriva politicii sociale și economice a Guvernului. Procedurile pentru declanșarea grevei au fost demarate simultan cu protestele de stradă.

Reprezentantul Federaţiei Solidaritatea Sanitară explică faptul că Guvernul era obligat să invite sindicatul la negocieri în termen de 10 zile, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Sindicatul consideră că Guvernul nu respectă legislația. Prin urmare, membrii sindicatului și alți angajați și-au oprit activitatea timp de o oră, între ora 12 și 13, ca parte a grevei de avertisment. Cu toate acestea, Guvernul nu a reacționat, nerespectându-și obligația de a iniția negocierile.

„Această grevă de avertisment s-a desfăşurat după mai bine de două luni de zile de proteste care au început, de fapt, în data de 1 februarie. A fost o serie de pichetări, mitinguri si marşuri. Concomitent cu aceste proteste stradale noi am demarat toate procedurile legate de declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale.

Am notificat Guvernul cu privire la intenţia de declanşare a grevei împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului. Este un tip de grevă introdus în urmă cu doi ani de zile, posibilitatea declanşării acestui tip de grevă.

Guvernul de la momentul la care  noi l-am notificat, avea obligaţia ca în termen de 10 zile să ne invite la negocieri şi de asemenea avea obligaţia  să publice pe site-ul propriu această notificare. Din păcate nu s-a  întâmplat acest lucru şi concluzionăm că Guvernul în fapt nu  respectă el însuși legislaţia”, explică Gabriel Predică, vicepreședintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Protest organizat de membrii Federaţiei Solidaritatea Sanitară
Protest organizat de membrii Federaţiei Solidaritatea Sanitară

Citește și: Blocaj în spitalele din România. Se pregăteşte greva în 300 de unităţi medicale

Ce revendicări au sindicaliștii din Solidaritatea Sanitară?

Sindicatul Solidaritatea Sanitară afirmă că revendicările lor nu au fost îndeplinite deși au fost adoptate măsuri precum ordonanța 19/2024 care majorează salariile în sistemul de sănătate. Aceste măsuri sunt considerate insuficiente de către sindicat, deoarece nu acoperă inflația din ultimii doi ani și nu abordează problema sporurilor. Salariații din sistemul sanitar sunt extrem de nemulțumiți, deoarece revendicările lor privind recalcularea sporurilor în funcție de salariile de bază nu au fost abordate de ordonanța guvernamentală. Astfel, sindicatul continuă protestul pentru a-și susține cererile nerezolvate.

„La finalul acestei luni, structura colectivă de conducere a Federaţiei se va întruni şi toţi liderii sindicatelor noastre vor decide cu privire la continuarea protestelor şi declanşarea grevei generale. Noi nutrim speranţe că nu vom ajunge totuşi acolo pentru că Guvernul trebuie să conştientizeze că o grevă în sănătate este cu totul altceva faţă de o grevă bugetară”, transmite reprezentantul de la Solidaritatea Sanitară.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...