Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu au stârnit revolta angajaților Ministerului Finanțelor, informează stiripesurse.ro. Executivul a pregătit o Ordonanță de Urgență pentru „disciplina economico-financiară” care reduce organigramele instituțiilor și taie anumite beneficii legate de salarizarea bugetarilor, însă măsurile sunt pe cale să genereze o situație explozivă în administrație.
În Ministerul Finanțelor are loc o revoltă generală. Mai mulți angajați amenință că își vor da demisia dacă OUG va fi adoptată în forma actuală. Primele informații arată că o primă formă de protest a fost organizată joi, 10 august, în interiorul Ministerului. O parte dintre salariați s-au adunat în holul central pentru a-și exprima nemulțumirile. Liderul sindicatului Meridian al angajaților din Finanțe, Negoiță Voinea, a avertizat că protestul se poate extinde și în teritoriu.
Citește și despre: Este oficial. Guvernul anunță lista instituțiilor care vor fi descentralizate
El a afirmat că este un protest spontan care are la bază măsurile pregătite de Guvernul Ciolacu, dar și legea salarizării. Totodată, Negoiță a precizat că în sistem există probleme nerezolvate de ani de zile, precum angajați plătiți diferit, în ciuda faptului că ocupă aceeași funcție și că fac aceleași activități.
„Este un protest spontan, motivele sunt legate de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsuri fiscale, de legea salarizării, dar sunt şi motive mai vechi, legate de drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale angajaţilor din acest sistem. Sunt probleme nerezolvate de ani de zile.
Sunt angajaţi care au aceeaşi funcţie, aceleaşi sarcini, fac aceleaşi activităţi, dar sunt plătiţi diferit”, a declarat Negoiţă Voinea.
Lucian Heiuș, fostul șef ANAF, a ieșit în hol pentru a sta de vorbă cu angajații nemulțumiți. El le-a spus protestatarilor că varianta de OUG apărută în spațiul public nu este o variantă definitivă. Heiuș le-a precizat că Guvernul analizează și identifică în continuare măsurile care nu se pot aplica și care pot fi eliminate.
Salariații au părăsit birourile și nu mai vor să muncească. Ei cer să discute cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Aceștia afirmă că ceea ce s-a întâmplat până acum este doar începutul unei întregi revolte.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Guvernul s-a răzgândit în privința unor măsuri fiscale: Impozite mai mari pentru casele de lux și pentru mașinile scumpe