- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajatorii sunt obligați să elibereze adeverințe ce atestă vechimea salariaților

16 Oct, 22:29 • Anghel Valentin
Recalcularea pensiilor a readus în actualitate un subiect important pentru foștii angajați: vechimea în muncă. Conform legii, toți angajatorii sunt obligați să elibereze salariaților sau foștilor angajați adeverințe care atestă vechimea la locul de muncă respectiv.
Angajatorii sunt obligați să elibereze adeverințe ce atestă vechimea salariaților

În afara informațiilor privind vechimea, adeverințele respective atestă activitatea desfăşurată de salariat, durata activităţii și salariul. Potrivit legislației, angajatorul este obligat să elibereze la cererea salariatului, la încetarea activităţii, sau la cererea unui fost salariat, adeverință care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate. În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, obligația eliberării adeverinței revine administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar,în termen de maximum 60 de zile calendaristice, precizează reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brașov, citați de bizbrasov.

Până în 2010, carnetul de muncă, mult mai cunoscut drept cartea de muncă, era actul oficial care demonstra vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, vechimea în  funcţie, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de muncă cu condiţii deosebite, retribuția tarifară de încadrare şi alte drepturi ce se includ în aceasta.

Citește și Puterea de cumpărare a românilor, menținută la nivel rezonabil în ciuda provocărilor economice. Adrian Câciu: Acest echilibru se va păstra şi în perioada următoare.

Potrivit sursei citate, persoanele care au fost încadrate în muncă până la 31.12.2010 pot solicita fostului angajator adeverințe de vechime aferente perioadelor lucrate, în cazul pierderii carnetului de muncă, în cazul în care în carnetul de muncă nu se regăsesc toate perioadele lucrate sau dacă care nu au avut întocmit carnet de muncă.

Există și situații speciale, în care, de asemenea, salariații și foștii salariați beneficiază, de asemenea, de dreptul obținerii adeverințelor. Iată mai jos care sunt aceste situații, descrise tot de reprezentanții ITM.

Situații speciale la eliberarea de adeverințe ce atestă vechimea

1. Dacă angajatorul se află în insolvenţă, faliment sau lichidare

, adeverințele vor fi solicitate administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorului judiciar, aceștia fiind obligați să elibereze salariaţilor, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate

2. Dacă angajatorul nu mai există, adeverințele vor fi cerute în scris fie unității care a preluat arhiva acestuia (în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt), fie inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document

3. Dacă există succesori în drepturi ai angajatorilor desființați, aceștia au obligaţia de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinţe cu datele existente în documentele deținute

4. Dacă angajatorul este desființat fără ca activitatea acestuia să fie continuată de un alt angajator, obligația de a elibera adeverințele de vechime o au operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice. Pentru a identifica operatorul economic căruia trebuie să îi solicite adeverința, fostul salariat se va adresa Arhivelor Naţionalesau, după caz, serviciilor judeţene / Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.  

Serviciile arhivistice ale operatorilor economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naţionale, mai precizează reprezentanții ITM.

Citește și Proiect adoptat de Senat! 2 zile libere pentru profesori, elevi și studenți pentru controale medicale! Amenzile sunt mari pentru angajatorii care nu respectă prevederile

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Dan Șucu, noul patron al echipei Genoa. Finanțatorul Rapidului a preluat 77% din acțiunile legendarului club din Italia
Dan Șucu, noul patron al echipei Genoa. Finanțatorul Rapidului a preluat 77% din acțiunile legendarului ...
Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-și dea demisia: „Să facă asta dacă are onoare”
Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-și dea demisia: „Să facă asta dacă are onoare”
Auchan retrage de pe piață un produs consumat de mulți români. O bacterie periculoasă a fost descoperită
Auchan retrage de pe piață un produs consumat de mulți români. O bacterie periculoasă a fost descoperită
Prognoza meteo 19 decembrie 2024. Temperaturi mai ridicate decât în mod normal în toată țara
Prognoza meteo 19 decembrie 2024. Temperaturi mai ridicate decât în mod normal în toată țara
Ce salariu are o farmacistă în Franţa. Elena Andreea rupe tăcerea: diferenţe uriaşe faţă de România
Ce salariu are o farmacistă în Franţa. Elena Andreea rupe tăcerea: diferenţe uriaşe faţă de România
Motivul pentru care fondatorul TikTok nu își lasă copiii să folosească aplicația. În 2021, a fost declarat cel mai popular site web
Motivul pentru care fondatorul TikTok nu își lasă copiii să folosească aplicația. În 2021, a fost ...
Schimbare majoră în învăţământ! O categorie de elevi va putea termina liceul mai repede. Vor putea promova doi ani într-unul singur.
Schimbare majoră în învăţământ! O categorie de elevi va putea termina liceul mai repede. Vor putea ...
Val de concedieri înainte de Crăciun la o companie importantă din România. Aproape 300 de români rămân fără locuri de muncă în prag de sărbători
Val de concedieri înainte de Crăciun la o companie importantă din România. Aproape 300 de români ...
Creșterea pensiilor și salariilor din 2025, pusă sub semnul întrebării. Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte PNL: „Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor. Efectiv, România nu își permite să mai adauge 25 de miliarde la deficit!”
Creșterea pensiilor și salariilor din 2025, pusă sub semnul întrebării. Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte ...
Categoria de angajați care va beneficia de o majorare salarială de 1.000 de lei începând din 2025. Salariile acestora au crescut cu aproximativ 40% în ultimii doi ani
Categoria de angajați care va beneficia de o majorare salarială de 1.000 de lei începând din 2025. ...
Cum să îți îmbunătățești rapid pronunția în limba germană
Cum să îți îmbunătățești rapid pronunția în limba germană
Prețurile la cazare, în Craiova, în preajma sărbătorilor, de 2 sau 3 ori mai mari decât în marile capitale europene
Prețurile la cazare, în Craiova, în preajma sărbătorilor, de 2 sau 3 ori mai mari decât în marile ...
De ce terasa Stuf din Vama Veche a fost pusă la pământ. Beach-barul legendar a scris istorie în Vamă timp de un sfert de secol
De ce terasa Stuf din Vama Veche a fost pusă la pământ. Beach-barul legendar a scris istorie în Vamă ...
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari, Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari, Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Avertisment dur făcut de specialişti: „Vom intra în sevraj economic”/ Ciolacu: „România trece prin turbulenţe cauzate de instabilitatea politică”
Avertisment dur făcut de specialişti: „Vom intra în sevraj economic”/ Ciolacu: „România ...
Magazinul german cu prețuri mici care a invadat România. Sunt peste 150 de sedii în țară
Magazinul german cu prețuri mici care a invadat România. Sunt peste 150 de sedii în țară
Ce cadouri să nu oferi niciodată. Sunt aducătoare de ghinion. Unele aduc pagubă, altele amplifică tensiunile în cuplu
Ce cadouri să nu oferi niciodată. Sunt aducătoare de ghinion. Unele aduc pagubă, altele amplifică ...
Cum vor evolua dobânzile la credite în 2025. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „Pentru ca dobânzile să scadă, ar trebui ca inflația să scadă, iar aceasta este o perspectivă îndepărtată”
Cum vor evolua dobânzile la credite în 2025. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „Pentru ...