- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Animalul românesc cu care fermierii au dat lovitura la export. Care este subvenţia primită de la stat

30 Jul, 16:58 • Cornel Ghimeșan
Fermierii români au reușit să valorifice oportunități economice majore, susținuți semnificativ de sprijinul guvernamental, iar România își consolidează poziția pe piața globală a exporturilor de carne, în special în sectorul ovinelor.
Animalul românesc cu care fermierii au dat lovitura la export. Care este subvenţia primită de la stat

Animalul românesc cu care fermierii au dat lovitura la export. România a devenit un jucător important pe piața exporturilor de ovine, milioane de capete fiind exportate anual către țări precum Arabia Saudită, Liban, Israel, Libia și Kuweit. Această tendință a fost amplificată de schimbările climatice care au afectat capacitatea altor țări de a crește animale. Astfel, anul 2024 a marcat un record pentru exporturile de carne de oaie din România. Fermierii au reușit să extindă exporturile și în Maroc, Algeria și Turcia, deschizând noi piețe și consolidând poziția României pe scena internațională a exporturilor agricole.

Animalul românesc cu care fermierii au dat lovitura la export

Prețul kilogramului de oaie „în viu” a crescut cu 40% față de anii precedenți. Această majorare a prețurilor, împreună cu cererea internațională ridicată, a transformat creșterea ovinelor într-o afacere extrem de profitabilă pentru fermierii români, scrie Playtech.

Citeşte şi: Guvernul a adoptat creşterea impozitului pe dividende şi eliminarea facilităţilor fiscale în construcţii, pentru a reduce deficitul

Succesul pe piața internațională este susținut și de subvențiile substanțiale oferite de stat. Fermierii beneficiază de diverse forme de sprijin financiar, inclusiv plata de bază pe cap de oaie, Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic 9 pentru ovine, plata decuplată de producție și sprijinul cuplat pentru venit. Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), valoarea subvenției pe cap de oaie este de 20,24 euro, cu un cuantum minim de 12.54 euro și un maxim de 24 de euro per animal. Aceste subvenții sunt esențiale pentru a susține fermierii și pentru a asigura competitivitatea acestora pe piața internațională.

Citeşte şi: A început prima sesiune de înscrieri a proiectelor finanțate. Bugetul este de peste 2,2 miliarde de lei

În aceste condiţii, expansiunea pe piețele internaționale reprezintă o oportunitate majoră pentru sectorul agricol românesc. Fermierii români continuă să exploreze noi piețe și să îmbunătățească calitatea producției pentru a răspunde cerințelor internaționale.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult