- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANM anunță 39 de grade la umbră în România. Elena Mateescu: „Valul de căldură va fi unul deosebit de intens şi disconfortul termic deosebit de accentuat”

09 Jul, 11:23 • Bumbeneci Diana
Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se menține extrem de caldă în mare parte a teritoriului. Elena Mateescu, directorul ANM confirmă temperaturi ieșite din comun.
ANM anunță 39 de grade la umbră în România. Elena Mateescu: „Valul de căldură va fi unul deosebit de intens şi disconfortul termic deosebit de accentuat”

Directorul ANM, Elena Mateescu, arată faptul că temperaturile vor fi în creștere și vom avea 38-39 de grade la umbră. Spre finalul acestei săptămâni, în zonele urbane aglomerate temperaturile resimțite vor fi de până la 45 de grade.

ANM anunță 39 de grade la umbră în România. Elena Mateescu

„Ne aşteptăm să înregistrăm un val de căldură de lungă durată, mai intens, mai persistent şi din punctul de vedere al ariei şi al valorilor de temperaturi. O vreme caniculă şi cu temperaturi în creştere de la o zi la alta. Vom avea un nou val de caniculă, pe o perioadă mai îndelungată, şi cu indice de confort termic ridicat. Deja temperaturile au trecut de 36-37 de grade, pragul critic ITU a trecut de 80 de unităţi. Nopţile vor fi tropicale, temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade Celsius.

Mai ales în partea de vest şi sud, valorile au atins, la umbră, 36 – 37 de grade, cu temperaturi resimţite de 39 – 40 de grade. Și indicele temperatură – umezeală de asemenea a atins şi a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, practic în zonele în care se află sub incidenţa Codului Galben şi mă refer, aici, la Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea Continentală şi jumătatea sudică a Moldovei”, spune Elena Mateescu, care a precizat că în zonele de aglomerări urbane se ajunge la 45 de grade Celsius.

Director ANM: 39 de grade la umbră

Citește și: Sorin Grindeanu dă de pământ cu piloții de la TAROM intrați în grevă. „Sunt 2 milioane de euro”

„Mâine, vorbim de extinderea ariei judeţelor sub incidenţa Codului Galben, dar şi de o intensificare a valorilor de temperaturi – de la 35 – 37 de grade, posibil local în partea de sud a ţării valori de 38 – 39 de grade la umbră – nopţi tropicale, pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade. Este posibil să consemnăm, la nivelul valorilor de temperaturi, chiar valori minime de până la 23 – 24 de grade, semn că valul de căldură va fi unul deosebit de intens şi disconfortul termic, de asemenea, deosebit de accentuat.

De la mijlocul săptămânii, chiar spre finalul acesteia, mai ales începând de joi, aşa cum arată informaţiile la acest moment, nu excludem să avem primele valori de 40 de grade din această vară, la umbră”, a spus Elena Mateescu, la România TV.

Meteorologii anunţă caniculă marţi, în cea mai mare parte a ţării, temperaturile urmând să ajungă la 39 de grade în regiunile sudice. Valul de căldură va continua treptat să se extindă şi să se intensifice în toată ţara.

O atenţionare meteorllogică cod galben fost emisă pentru marţi, 9 iulie.

„Valul de căldură va continua să se extindă şi să se intensifice în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, local în Moldova şi Maramureş, precum şi în sud-vestul Transilvaniei, unde va fi caniculă şi disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade şi local 38…39 de grade în regiunile sudice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, precizează ANM.

Valul de căldură va continua treptat să se extindă şi să se intensifice în toată ţara, precizează ANM.

Citește și: Sorin Grindeanu dă vestea cea mare: „TAROM trebuie să intre într-o etapă de reorganizare”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult