Mai multe produse din carne de pui contaminate cu Salmonella au fost descoperite de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în magazine din Vrancea, Ilfov și București. Până în acest moment, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 lei, scrie Antena 3 CNN.
ANPC anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că se află în plină campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui aflate la vânzare în magazinele din România.
În urma acțiunilor de control ce au avut loc, în ceea ce privește carnea de pui clasică, comercializată în țară, au fost prelevate probe care au fost trimise către laboratoarele de analiză autorizate, în domeniu, de pe teritoriul României.
„O primă parte a rezultatelor acestor analize relevă următoarele aspecte:
– probele prelevate în județul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internațional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focșani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis
– probe prelevate în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, din pui și organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis
– probe prelevate în magazinul Penny Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis
– probe prelevate în magazinul Penny Bucureștii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella
– probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca ”Coco Rico”, produsă de Aaylex SRL, au fost confirmate cu Salmonella
– probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsă de Agricola Internațional SRL, au fost confirmate cu Salmonella”, a transmis, luni, ANPC.
Citește și: ANPC a dat-o la întors! Paul Anghel, despre puii vopsiți: „Este vorba despre o expresie metaforică”
Toxiinfecţiile alimentare provocate de Salmonella Enteritidis se manifestă prin tulburări gastrointestinale, însoţite deseori de febră, în primele 48 de ore de la consum.
Comisarii au luat mai multe măsuri:
„Menționăm că, în cazul identificării Salmonella spp. drept criteriu de siguranță a alimentelor în probele de alimente de origine animală, conform legislației europene, vor fi aplicate următoarele măsuri:
1. În cazul depistării Salmonella spp., în probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală și Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, în probele de carne proaspătă de pasăre, care se regăsesc la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul, acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reținute oficial și retrase de la consumul uman.
2. În cazul depistării de Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre și de Salmonella spp. (toate tipurile de Salmonella), în alte probe de produse de origine animală, recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare:
din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unitățile de vânzare cu amănuntul, cu excepția depozitelor alimentare, acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricație, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanții suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul.
Regulamentele Europene nr. 178/2002, 853/2004, 625/2017, 2073/2005, care legiferează domeniul siguranței alimentare, de la furajare, până la produs finit, menționează că identificarea microbiologică a Salmonelei spp. în carnea proaspătă de pasăre/produse din carne proaspătă de pasăre, este neconformă, fiind un indicator al lipsei siguranței alimentare și implică măsuri corective conform legislației specifice.
Prevederile legislative prezentate sunt armonizate în legislația națională de către Autoritatea Sanitară Veterinară și de Siguranță Alimentară, care are în atribuții aplicarea acestora și care a fost informată atât de laboratoarele care au depistat bacteria Salmonella la probele prezentate de către ANPC, cât și de instituția noastră, direct”, a mai transmis ANPC.
De asemenea, au fost aplicate amenzi usturătoare, de peste 45.000 de lei.
„Ca urmare a prelevării de probe la produsele suspicionate a fi infectate, comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 lei și au oprit temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate în spațiile verificate, ulterior primirii rezultatelor, cele confirmate au fost direcționate către distrugere”, a precizat ANPC.
Instituția va continua verificările și în perioada următoare.
Vezi și: Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența neloială