- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANPC, avertisment pentru românii care merg pe litoral în această vară. Ce nu trebuie să cumpere de la vânzătorii de pe plajă

27 Jun, 13:37 • Adrian Popovici
ANPC îi sfătuiește pe români să evite porumbul fiert și produsele de patiserie vândute pe plajă de comercianții ambulanți. Acestea pot duce la toxiinfecții alimentare.
ANPC, avertisment pentru românii care merg pe litoral în această vară. Ce nu trebuie să cumpere de la vânzătorii de pe plajă

În plin sezon estival, în care sute de mii de români vor petrece cel puțin câteva zile la malul mării, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) trage un semnal de alarmă privind calitatea produselor alimentare comercializate de vânzătorii ambulanți. Temperaturile ridicate și condițiile improprii de comercializare pot duce la alterarea și contaminarea produselor de patiserie și a altor alimente vândute de diverse persoane pe plajă, notează Newsweek.

Într-o postare pe Facebook, șeful ANPC a atras atenția asupra pericolelor cu care se confruntă românii care aleg să cumpere porumb sau diferitele produse de patiserie aduse de comercianții de ocazie direct pe plajă. ”. Acesta a subliniat că vânzătorii ambulanți nu dispun de infrastructura necesară pentru a menține produsele în condiții adecvate, crescând riscul de intoxicații alimentare.

 „Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială. Astfel, riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea”, explică șeful ANPC.

Avertismenul ANPC despre vânzătorii ambulanți de pe plajă
Avertismenul ANPC despre vânzătorii ambulanți de pe plajă

Sfaturile ANPC pentru românii care merg pe litoral

În mod specific, ANPC recomandă evitarea cumpărării produselor de patiserie și a porumbului fiert de la vânzătorii ambulanți. Alimentele perisabile, cum sunt produsele de patiserie, sunt deosebit de sensibile la variațiile de temperatură, iar lipsa refrigerării adecvate poate accelera procesul de alterare.

Pentru cei care aleg totuși să achiziționeze astfel de produse, ANPC îi sfătuiește să fie atenți la câteva reguli esențiale. Consumatorii ar trebui să verifice în mod direct caracteristicile produsului, cum ar fi mirosul, culoarea și aspectul. Temperaturile ridicate pot favoriza rapid alterarea alimentelor, așa că orice indiciu de deteriorare, cum ar fi un miros neplăcut sau o culoare neobișnuită, ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Paul Anghel a reiterat pe Facebook importanța acestor precauții, subliniind că „temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat”.

Recomandările ANPC sunt menite să protejeze sănătatea publică, asigurând că toți consumatorii sunt informați și conștienți de riscurile asociate cu achiziționarea alimentelor din surse neautorizate. În concluzie, este esențial ca turiștii să fie vigilenți și să prioritizeze siguranța alimentară pentru a se bucura pe deplin de vacanțele lor fără incidente neplăcute.

Citește și: Sejurul pe litoral vine cu sacrificii pentru români în 2024. La ce renunță pentru a putea merge la plajă