- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANPC retrage de la raft cel mai iubit produs. Avertisment de ultimă oră pentru români

07 Sep, 13:17 • Bumbeneci Diana
ANPC continuă controalele în forță, iar în urma ultimelor verificări s-a retras de la raft un produs îndrăgit de români. Anunțul instituției.
ANPC retrage de la raft cel mai iubit produs. Avertisment de ultimă oră pentru români

A plouat cu controale de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). S-au efectuat controale în peste 500 de magazine, iar un produs iubit de români a fost retras rapide de la raft. Inspectorii au găsit mai multe nereguli, precum vânzarea de produse expirate, nerespectarea temperaturii de congelare, agregate frigorifice neigienizate sau deteriorate. Comercianții s-au ales cu amenzi de peste 2,5 milioane de lei.

Anunțul ANPC

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunță că au organizat controale surpriză la peste 500 de operatori economici care comercializează produse congelate, inclusiv îngheţată, un produs foarte îndrăgit de către români în perioada de vară.

În afară de amenzile foarte mari, ajunse la  peste 2,5 milioane de lei, inspectorii au hotărât, în regim de urgență, retragerea de la vânzare 27 de tone de produse alimentare congelate dintre cele 50 de tone care au fost verificate. Ce nereguli au mai fost găsite, anunță ANPC:

Vezi și: ANPC închide Lidl. Mulți români vor fi afectați de decizie

ANPC
ANPC
  • comercializarea unor produse congelate cu modificări organoleptice (acumulări de gheaţă în interiorul ambalajului, cu arsuri de congelare, devidate, cu stare termică modificată – decongelate);
  • comercializarea unor produse alimentare congelate fără elemente de identificare şi caracterizare; comercializarea unor produse alimentare congelate cu data durabilităţii minimale depăşită;
  • comercializarea unor produse alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea;
  • lipsa informaţiilor obligatorii, la locul de comercializare a produselor congelate (menţionarea ingredientelor alergene, traducerea în limba română a elementelor de pe etichetă, lipsa înscrierii cantităţii nete, înscrierea eronată a datei durabilităţii minimale, lipsa înscrierii ţării de origine etc.).

În acest context, Sebastian Hotca, liderul interimar al ANPC, le-a explicat consumatorilor că trebuie să fie foarte atenți atunci când merg în magazine și cumpără produse înghețate. Acesta a explicat la ce trebuie să fie românii atenți.

Toţi consumatorii trebuie să manifeste atenţie deosebită, în momentul în care cumpără produse alimentare congelate, inclusiv îngheţată, la ambalajele murdare, deteriorate sau care nu sunt închise etanş şi nu asigură salubritatea produsului. De asemenea, foarte importantă este verificarea de către consumatori, pe ambalaj, a datei durabilităţii minimale. Pentru a nu le fi afectată sănătatea, trebuie să refuze produsele pe eticheta cărora aceasta lipseşte sau este modificată ori depăşită”, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC, potrivit ProTv.

Vezi și: Mare atenție la ce consumați! ANPC a aplicat amenzi de 4 milioane de lei comercianților de fructe și legume. Ce nereguli s-au găsit

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult