- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANRE lovește dur după ce a găsit nereguli grave la facturi. Amenda uriașă primită de Engie în urma controalelor

07 Aug, 19:23 • Preda Silvia
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat furnizorul Engie Romania SA. Au fost găsite nereguli la facturile românilor!
ANRE lovește dur după ce a găsit nereguli grave la facturi. Amenda uriașă primită de Engie în urma controalelor

ANRE

a controlat furnizorii licenţiaţi pentru furnizarea gazelor naturale, respectiv Engie România S.A., E.ON Energie România S.A. şi Premier Energy S.R.L și a găsit la Engie nereguli la facturi.

În urma finalizărilor acţiunilor de control nu s-au constatat încălcări ale reglementărilor legale în vigoare la societăţile E.ON Energie România S.A. şi Premier Energy S.R.L.

Acțiuni de control desfășurate de ANRE

Acțiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care aceştia au respectat în perioada 01.04.2023-30.09.2023, prevederile art. 16 lit. e) din Condiţiile-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru activitatea de furnizare de gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 64/2018, cu modificările și completările ulterioare, corelativ cu prevederile art. 2 alin. (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare, arată ANRE.

Citește și: Lovitură pentru 5 milioane de români. Cu cât vor crește facturile lor după expirarea plafonului

S-a constatat că societatea ENGIE ROMÂNIA S.A. a emis, pentru anumite categorii de clienţi non-casnici, facturile aferente consumului de gaze naturale din perioada 01.06.2023-30.09.2024, cu încălcarea prevederilor art. 2 alin. (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, (OUG nr. 27/2022), conform cărora:

”4) Pentru clienţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2), preţul final facturat de către fiecare furnizor de energie electrică/gaze naturale este valoarea minimă dintre:

a)preţul final maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) şi/sau (2);

b)preţul contractual;

c)preţul final calculat conform prevederilor art. 5 şi 6, în cazul gazelor naturale.”

Amenda primită de Engie în urma controalelor ANRE

ANRE
facturi Engie

Furnizorul ENGIE ROMÂNIA S.A., care nu a respectat prevederile art. 5 și 6 din OUG nr. 27/2022 de a factura la prețul final cu valoarea minimă, a fost sancţionat cu amendă contravențională în cuantum de 320.000 lei.

În urma controlului, ENGIE ROMÂNIA S.A. a remediat situaţiile constatate prin: emiterea de facturi corectate şi returnarea sumelor încasate în baza facturilor greşite.

Vezi și: Engie, anunț de ultimă oră. Se întâmplă pe 24 iunie. Sunt vizați toți clienții