- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANSVSA anunță extinderea cu încă 30 de zile a măsurilor de siguranță privind pesta rumegătoarelor mici

04 Oct, 23:47 • Mălureanu Rebecca
ANSVSA a anunțat astăzi, vineri – 4 octombrie, extinderea cu încă o lună a măsurilor de protecție ce vizează pesta rumegătoarelor mici. Decizia a fost luată din cauză că pe teritoriul României încă sunt active șapte focare de acest gen.
ANSVSA anunță extinderea cu încă 30 de zile a măsurilor de siguranță privind pesta rumegătoarelor mici

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunţă vineri că au fost stinse 17 focare din pesta rumegătoarelor mici rămase în judeţul Tulcea, dar că mai sunt încă active 7 focare în țară.

Chiar dacă în cursul săptămânii au fost stinse un număr de 17 focare în județul Tulcea, conform datelor transmise de ANSVSA, pe teritoriul României ar mai exista încă șapte focare active în județul Timiș. Instituția precizează că, în situația în care focarele se mențin în Timiș, măsurile suplimentare de siguranță vor fi extinse pentru încă 30 de zile.

Măsuri de protecție pelungite în Județul Timiș pentru peste rumegătoarelor mici

ANSVSA atrage atenția asupra activităților ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanță de cele inițiale și care pun în pericol exporturile.

Autoritatea ține contactul în permanență cu crescătorii, transportatorii și exportatorii colaboratori pentru a reduce extinderea bolii și a preveni prejudiciile, potrivit Rador Radio România.

Pesta rumegătoarelor mici reprezintă o boală virală gravă, care nu are efecte asupra omului, dar care  afectează oile și caprele. Indicele mortalității în cazul animalelor infectate ajunge la 70%.

Anunț ANSVSA despre pesta rumegătoarelor mici
Anunț ANSVSA despre pesta rumegătoarelor mici

Vezi și: Seceta pedologică din acest an nu a afectat recolta de cartofi. Cultivatorii vor reuși, cel mai probabil, să își amortizeze investițiile, dar profitul este pus sub semnul întrebării

”În acestă săptămână au fost stinse ultimile 17 focare din judeţul Tulcea şi vă informăm că în data de 04.10.2024, în România mai sunt active 7 focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) în judeţul Timiş. Acest rezultat este dovada eficienţei măsurilor implementate de serviciile veterinare, care depun eforturi constante pentru a stopa răspândirea virusului, respectând legislaţia europeană aplicabilă în toate statele membre”, informează vineri ANSVSA.

Având în vedere situația din Timiş, măsurile suplimentare care au fost prevăzute in Ordinul comun ANSVSA, MAI, MADR vor fi prelungite pentru încă o lună, conform ANSVSA, reamintind că acest ordin permite mişcarea ovinelor pe suprafața României, numai în baza acordului scris al directorului executiv al DSVSA.

Instituţia atenționează asupra activităţilor ilegale! Transporturile clandestine de animale pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarele iniţiale şi pun în pericol eforturile de export.

”Instituţia este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii şi exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii şi a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene”, menționează ANSVSA.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care afectează oile şi caprele, fără să producă efecte asupra omului.

Ai mai putea citi și: Auchan în alertă! Ce s-a întâmplat cu un produs infectat cu bacterii?