Reguli de la ANSVSA pentru crescătorii de porci. Aplicarea Legii porcului aduce o serie de norme care interzic în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, respectiv comercializarea cărnii provenită de la aceștia.
Conform noului regulament, crescătorii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol. În acest sens, în mediul rural, oamenii vor putea crește în gospodării porci exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial.
Vezi și: Încep lucrările de amploare pe Centura Comarnic. Termenul de finalizare este noiembrie 2024
Potrivit normelor, mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială sau non-comercială se va face astfel:
a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;
b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:
c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:
Noi restricţii pentru transportul porcilor
Modificare_1_Proiect_HG_masuri_control_eradicare_PPA_12.01.2023 (1)„Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploatație de animale.
Operațiunea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operațiunea”, mai este prevăzut în lege.
Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curățeniei, spălării și dezinfecției mijloacelor de transport animale vii se consemnează înr-un registru de evidență a proceselor verbale de dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, se mai arată în documentul publicat de ANSVSA.
Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 legată de exploatațiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România, din 02.10.2023