În urmă cu mai bine de o lună, în spațiul public românesc au apărut o serie de informații și ulterior un întreg scandal legat de puiul galben și de pericolele pe care acesta le-ar putea avea asupra sănătății noastre. Acum, Alexandru Bociu, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a venit cu o serie de precizări pe această temă, notează Antena 3 CNN.
O controversă uriașă a captat atenția publicului în ultima perioadă, după ce mai mulți experți au făcut declarații șocante despre puiul galben. Printre aceștia, Horia Constantinescu, fostul director al Protecției Consumatorului a afirmat că acești pui sunt „colorați” și „îngălbeniți”.
Puiul galben este considerat sigur pentru consumul românilor, conform rezultatelor unui număr considerabil de teste realizate de inspectorii sanitari în urma unei dispute legate de coloranți. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat inspecții la toți producătorii de carne de pui acum o lună, după ce s-a constatat că aceștia utilizați un colorant artificial galben în procesul de creștere. După testare, s-a concluzionat că produsele acestora sunt sigure pentru consum.
Te-ar putea interesa și: Carnea de pui galbenă, pericol pentru sănătate? Ce spun reprezentanții ANSVSA
După cum a explicat președintele Autorității Sanitar Veterinară, există și o explicație pentru puiul galben. După cum a adăugat acesta, păsările nu ar fi fost vopsite, chiar dacă analizele făcute în laborator au detectat urme de pigmenți.
Președintele ANSVSA menționează că teste sunt în desfășurare la nivel național, iar probele sunt recoltate cu o frecvență riguroasă. El confirmă că s-au identificat niște pigmenți, dar cu precizarea că aceștia nu au fost adăugați artificial în puiul galben.
În ceea ce privește rezultatele testelor, acestea sunt încurajatoare, iar el recomandă consumatorilor să achiziționeze produsele doar din unități înregistrate și autorizate sanitar veterinar, având astfel garanția că acestea sunt sigure și pot fi consumate fără probleme.
„Se fac în continuare teste la nivel național, se recoltează probe cu o frecvență foarte bine pusă la punct. Au fost niște pigmenți și, într-adevăr, nu au fost vopsiți.
Rezultatele sunt unele bune și recomand consumatorilor să achiziționeze produse din unități înregistrate și autorizate sanitar veterinar cu garanția că acele produse sunt produse sigure și bune pentru consum”, a declarat Alexandru Bociu, președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA).
Citește și: Producătorii de carne vin cu explicații privind metoda puilor vopsiți. „Tehnica era din 1970. Nu este toxic”