Potrivit unui sondaj realizat în perioada 26 ianuarie – 8 februarie de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în care au participat 2.818 respondenți, majoritatea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) românești susțin că platforma e-Factura este dificil de utilizat, crescându-le costurile și neîndeplinindu-și scopul de a combate evaziunea fiscală, transmite Economedia.
Din totalul respondenților, 77,6% reprezintă microîntreprinderi, 16,2% sunt întreprinderi mici, iar 5,7% sunt întreprinderi mijlocii. În ceea ce privește domeniul de activitate, 50% dintre acestea sunt din sectorul serviciilor, 15,4% din comerț, 9,7% din construcții, 8,5% din producție, 8,3% din sectorul HORECA, 6,5% din transport și 1,75% din agricultură.
Te-ar putea interesa și: Polonia amână E-factura, în timp ce România rezolvă problemele din mers. Revolta unei române care folosește acest sistem
În cadrul întrebării semideschise referitoare la principalele probleme întâmpinate în legătură cu e-Factura, cu răspunsuri multiple permise, antreprenorii au indicat că cele mai mari provocări se numără, cu o proporție de 62,5%, aproape două treimi dintre respondenți au identificat creșterea costurilor asociate cu noile obligații de conformare pentru e-Factură drept principala lor preocupare. Pe locul al doilea, cu 50,5%, s-a evidențiat funcționarea defectuoasă a platformei administrată de către ANAF.
Este remarcabil faptul că 40,5% dintre respondenți au indicat că principalul lor obstacol în ceea ce privește e-Factura este operarea dificilă a platformei, evidențiind că aceasta nu este prietenoasă pentru utilizatori. Printre exemplele frecvente menționate se numără: erori incorecte în timpul încărcării facturilor în sistemul e-Factura, o interfață neintuitivă care nu oferă suficiente informații pentru utilizarea și verificarea ușoară a facturilor.
Se observă un număr semnificativ de antreprenori care raportează lipsa competențelor digitale sau lipsa cunoștințelor în utilizarea unei platforme informatice. În ceea ce privește eficacitatea e-facturii în combaterea evaziunii fiscale, rezultatele sondajului arată că 65,6% dintre antreprenori au declarat că nu consideră că e-Factura își atinge scopul în acest sens, în timp ce 18,7% cred că obiectivul principal este parțial realizat. În plus, 10,2% nu pot să ofere o apreciere sau nu au cunoștințe în acest sens, în timp ce doar 5,5% au afirmat că sistemul își îndeplinește cu succes scopul de a combate evaziunea fiscală.
Datorită numărului semnificativ de răspunsuri care pledează pentru eliminarea e-facturii în cadrul răspunsurilor libere, alături de feedback-ul privind campaniile de informare și realizarea de tutoriale despre e-Factură, devine evident că o parte considerabilă dintre întreprinzători nu înțeleg utilitatea și scopul acestei platforme. Prin urmare, este necesară o acțiune de explicare a rolului e-facturii pentru a clarifica aceste aspecte.
Citește și: eFactură: Ministerul Finanțelor publică un ghid care vine în ajutorul firmelor de la 1 ianuarie