În timp ce România s-a mai împrumutat în trecut prin obligațiuni Samurai, faptul că acum s-ar împrumuta de pe piața chineză, ar fi ar fi o premieră pentru statul român.
”Anul următor vrem să diversificăm sursele de finanțare”, a declarat, Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei, din cadrul Ministerului Finanțelor pentru Profit.ro.
Ștefan Nanu a mai precizat că România pregătește și obligațiuni verzi.
Referitor la obligațiuni verzi, este un obiectiv cert fiind însă mai greu de estimat momentul în care vom putea lansa aceste obligațiuni având în vedere că necesită elaborarea unui cadru special a unei guvernanțe specifice și parcurgerea unor etape (stabilirea unor criterii de eligibilitate, a unor indicatori care vor fi monitorizați și raportați, etc) care necesită timp, fiind implicate și ministerele de linie care implementează proiecte verzi/sustenabile. Pentru a ne asigura că mergem cu cele mai bine practici și standarde, beneficiem și de asistența technică a Băncii Mondiale”
a spus Nanu, conform sursei citate.
Conform bugetului pe anul 2023, deficitul bugetar deficitul bugetar al României ar urma să fie de 68,3 miliarde de lei. România ar urma să împrumute o sumă mult mai mare însă. Aceasta se ridică la 142,6 miliarde de lei și include atât finanțarea deficitului, dar și datoriile vechi.
„De asemenea, avem în vedere și emisiuni de obligațiuni Panda, destinate pieței interne din China, și Samurai, pentru piața din Japonia. La emiterea obligatiunilor Panda și Samurai, procesul este unul complex și necesită parcurgerea unor etape specifice și în primul rând, pentru luarea unei decizii concrete în privința emiterii, este nevoie de înțelegere foarte clară a condițiilor și termenilor financiari. În sensul aceasta, am demarat discuții cu partenerii noștri (bănci de investiții) care acoperă piețele respective”, a mai explicat Nanu pentru Profit.ro.
Bugetul pe anul viitor a fost adoptat miercuri de Parlament și urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.