Camera Deputaților a adoptat un proiect care stabilește că trusa de prim ajutor și triunghiurile reflectorizante nu mai sunt obligatorii pentru toate vehiculele. Legea merge la promulgare, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.
În momentul de față, Codul Rutier prevede că toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România trebuie să fie dotate cu un kit de siguranță, acesta fiind format dintr-o serie de echipamente de siguranță și prim-ajutor.
Kit-ul de siguranță trebuie să conțină următoarele elemente:
Mai mult de atât, Codul Rutier prevede și ca echipamentele să se afle în vehicul, atunci când șoferii pornesc la drum. Este necesar ca, o dată la câțiva ani, trusa medicală și stingătorul să fie înlocuite.
În prezent, însă, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care va stabili ca trusa de prim ajutor și triunghiurile reflectorizante să nu mai fie obligatorii pentru toate vehiculele.
Noul proiect de lege adoptat de deputați stabilește că şoferii de mopede şi motociclete vor fi scutiţi de obligaţia de a deţine asupra lor triunghiuri reflectorizante, trusa de prim-ajutor şi extinctor.
„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, prevede noul act normativ, conform surselor.
Citește și: Decizii cruciale în ședinta de Guvern de joi, 14 martie. Reorganizarea ANAF, pe agenda zilei
Pentru restul șoferilor, legea se menține, potrivit Promotor.ro. Conform acesteia, trusa medicala auto trebuie să fie omologată, să se afle în termenul de valabilitate și să conțină:
În cazul în care nu aveți în mașină trusă sanitară sau stingător, Poliția poate aplica o sancțiune de 4 sau 5 puncte de amendă. Aceeași sancțiune se aplică și dacă aceste componente ale kit-ului de siguranță sunt expirate, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei.