Conform unor date analizate de Digi 24
, numărul pensionarilor speciali a crescut de trei ori mai repede anul acesta față de 2022. De asemenea, cheltuielile cu pensiile speciale, excluzându-le pe cele militare, au crescut cu 15 milioane de lei de la an la an, iar mare parte din creștere este acoperită din bani publici, nu din contribuțiile la sistemul general de pensii.
Costul total al pensiilor speciale a crescut cu 15 milioane de lei in septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie din 2022, dintre care 6,4 milioane de lei sunt pe contribuție, iar 8,6 milioane de lei sunt pe partea de necontributivitate. Costul total al pensiilor speciale, fără a lua în calcul cele militare, este de 1,8 miliarde de lei in 2023, fata de 1,6 miliarde de lei in 2022, potrivit sursei citate.
În septembrie anul acesta au fost cu 478 mai mulți pensionari speciali, fără a lua în calcul pensionarii militari, față de aceeași perioadă a anului 2022. În 2022, față de anul 2021, au fost doar 167 de pensionari speciali în plus. În total, în România sunt 10.368 de pensionari speciali, excepție făcând pensionarii din armată, MAI și serviciile speciale.
Te-ar putea interesa și: Noua formulă de majorare a pensiilor românilor se calculează în funcție de vechime. Se poate ajunge ușor la 2.400 de lei
În prezent, principala formulă de calcul a pensiilor aflate în plată pleacă de la două valori cheie, VPR – valoarea punctului de referință și VPP – valoarea punctului de venit. Acesta din urmă este 71 de lei. Calculul se face prin multiplicarea VPR cu numărul de puncte acumulate.
Pentru un buget complet, sunt necesari 25 de ani de activitate împliniți. Dacă nu cumva cineva lucrează în condiții extraordinare, acea perioadă s-ar traduce într-un venit lunar de 1.775 de lei.
Așa cum arată o nouă propunere legislativă, cei care au muncit peste pragul de 25 de ani se vor putea bucura de o formă de bonusare, de încurajare a unei perioade suplimentare în câmpul muncii. Astfel, dacă te bucuri de exemplu de un salariu mediu pe economie în perioada de activitate și ai lucrat 30 de ani, șansele de avea un trai decent la o vârstă avansată sunt foarte mari, potrivit Antena 3 CNN.