Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a făcut declarații despre cum vor evolua prețurile la benzină, gaze și curent. De curând, în spațiul public s-au propagat mai multe zvonuri cu privire la un raport efectuat de Banca Mondială, care susține că în următorii ani prețuri la benzină, gaze și curent vor crește foarte mult.
Citește și: S-au schimbat din nou prețurile carburanților. Unde găsim cea mai ieftină motorină sau benzină
Sebastian Burduja i-a asigurat pe români că acest studiu nu a ajuns în Guvern și, în plus, în această etapă nu se știe dacă studiul este finalizat sau încă în curs de realizare. Totuși, ministrul a mai declarat că dacă România își dorește să atingă obiectivele de mediu impuse de UE este necesar ca prețurile să crească.
„Este un studiu care nu a ajuns formal la Ministerul Energiei. Nu știu dacă este un studiu finalizat sau în curs de realizare. Am lucrat la Banca Mondială patru ani de zile, îi respect pe foștii mei colegii mei, dar trebuie văzut exact în ce stadiu sunt cu analiza. Din ce am putut să înțeleg, din sursele publice, ei au făcut o estimare asupra emisiilor de dioxid de carbon care la nivelul anului 2023, conform tratatului de la Paris, din 2015 trebuie să scadă cu 55%, acel ”Fit for 55” la care simt că România a achiesat.
Și au spus, dacă vrem să scadă aceste emisii de 55%, România este previzionată că va depăși acest plafon cu 25% și atunci trebuie descurajat consumul de carburanți fosili, trebuie descurajate emisiile de dioxid de carbon. Deci, dacă vrem să fim la ținta pe mediu, trebuie să crească prețurile!
Aici e o discuție și la nivel european și este întotdeauna un echilibru între o energie cât mai ieftină și cât mai stabilă, cum este cea produsă pe bază de cărbune sau gaze naturale că tot avem rezerve importante în Marea Neagră și nu numai și offshore și Onshore și o energie cât mai curată, unde vrea Europa și în fine linia globală să împingă planeta astfel încât să avem un aer mai curat și să avem grijă de mediu”, a spus Sebastian Burduja, în exclusivitate, la România TV.
Sebastian Burduja a subliniat că în aceste momente, românii nu plătesc pentru benzină, gaze și curent mai mult decât ar trebui.
„Românii nu plătesc mai mult decât ar trebui! Nu putem să ne uităm la piața zilei următoare și să facem o fotografie a zilei de azi și să spunem acela este prețul. Piața în sine este într-o evoluție continuă și are un grad mare de impredictibilitate.
Deocamdată este în scădere, dar e posibil odată ce se apropie iarna sau sunt alte evoluții în Ucraina sau la nivel global sau sunt noi inițiative în zona de climă să constatăm că prețurile vor crește din nou. România a prevăzut un mecanism de revizuire a acestor plafoane cu o cadență trimestrială și e normal să se fi gândit la asta tocmai în contextul în care putem să ne uităm în piață și să le revizuim”, a mai spus Burduja.
Citește și: Se anunță „bubuială” pentru piața crypto. Când poate fi desfăcută șampania, în cinstea Bitcoin