Anunț de ultimă oră din partea Companiei Naționale Aeroporturi București! Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București spun că serviciile tip duty-paid au fost suspendate temporar, după ce contractul de asociere pentru aceste spații a expirat, scrie Observatornews.
Contractul de asociere cu spațiile din aeroport a fost câștigat de o companie franceză, care a decis să reamenajeze spațiile, inclusiv zona de restaurante și cafenele va fi afectată. Cu toate acestea, lucrările se vor face, însă, pe rând.
„Această perioadă este necesară pentru parcurgerea tuturor etapelor obligatorii în astfel de situații, cum ar fi efectuarea operațiunilor de inventariere, predare-primire etc. dar și pentru pregătirea spațiilor comerciale pentru funcționarea conform noului contract de închiriere, încheiat, în urma unei proceduri transparente de licitație, cu societatea Lagardère Travel Retail România. Atât CNAB, cât și partenerii contractuali vor depune toate eforturile necesare pentru a scurta perioada de indisponibilitate a acestor servicii”, au transmis reprezentanții CNAB.
Potrivit CNAB, saloanele business nu vor fi afectate. Totodată, zona food va fi afectată puțin, pentru că unele cafenele/restaurante vor fi transferate altor chiriași și cele mai multe dintre spații vor fi reamenajate, însă acest lucru nu se va face simultan.
Scanerele CT ultramoderne vor elimina regula care limitează la 100 ml lichidele din bagajele de mână, aplicată în cele mai mari aeroporturi din lume. Noile scanere vor avea rol în îmbunătățirea securității, pentru că vor oferi imagini mai detaliate și vor detecta mai ușor potențialele pericole.
Scanerele CT ultramoderne vor elimina regula care limitează la 100 ml lichidele din bagajele de mână, aplicată în cele mai mari aeroporturi din lume, promițând să eficientizeze controalele de securitate și să reducă timpul de așteptare, relatează Euronews, citat de știripesurse.ro
Imaginile pot fi rotite la 360 de grade și mărite, permițând o analiză amănunțită, asemănătoare cu „despachetarea digitală a bagajului”, explică producătorul de dispozitive de securitate Smiths Detection. Noua tehnologie aduce o îmbunătățire considerabilă față de imaginile 2D utilizate acum în cele mai multe aeroporturi.
Scanerele de ultimă generație folosesc și algoritmi sofisticați care pot detecta explozivi, inclusiv lichizi, precum și alte pericole, potrivit Departamentului pentru Transport din Marea Britanie.
Actualele scanere 2D pot face deosebirea între materialele organice și cele anorganice, afișându-le în culori diferite, dar scanerele CT merg mai departe. Cu ajutorul inteligenței artificiale, acestea pot distinge între tipurile de lichide – precum apa, apa oxigenată sau alcoolul cu concentrație ridicată – și oferă o imagine completă a dispozitivelor electronice, potrivit producătorului Sens-Tech.
Dacă un obiect arată suspect, bagajul va fi examinat atent de ofițerii de securitate.