- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră făcut de șeful Casei de Pensii pentru pensionarii care n-au primit încă decizia de recalculare

16 Aug, 23:38 • Preda Silvia
Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, oferă noi informații pentru pensionarii care n-au primit încă decizia de recalculare.
Anunț de ultimă oră făcut de șeful Casei de Pensii pentru pensionarii care n-au primit încă decizia de recalculare

Anunț pentru pensionari! Daniel Baciu a explicat cum poate orice pensionar să afle noul cuantum al pensiei, fără să fi primit deja decizia de recalculare, arată Antena 3 CNN.

Este foarte simplu. Practic se iau numerele de puncte care sunt în ultima decizie de pensionare pe care o au. Dacă au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani, se aplică acele puncte de stabilitate de 0.5 – 0.75 și 1 punct. Acele puncte de stabilitate se adaugă la punctele care deja le-au în decizia de pensionare, rezultând un număr total de puncte care se înmulțește cu valoare fixă.

Vorbim de valoarea punctului de referință care începând cu 1 ianuarie are valoarea de 81, rezultând noul cuantum al pensiei. Lucrurile sunt destul de clare și foarte simple”, a spus Daniel Baciu, preşedintele CNAS.

Daniel Baciu explică cele două faze din legea pensiilor

pensii
Daniel Baciu, șeful CNPP

Citește și: Pensiile cresc de la 1% la 100%. Daniel Baciu, anunțul momentului: „Creşterea medie este de 622 de lei”

Sunt două faze ale aplicării acestei noi legi a pensiilor. Acum, când poștașii merg și duc aceste decizii se referă la pensionarii în plată. Adică la aproape 4,8 milioane de pensionari. Cine va ieși la pensie începând cu data de 1 septembrie se supune exact noi legi a pensiilor care o știm toată lumea.

Este cea mai profundă reformă care s-a făcut în sistemul public de pensii, pentru că practic am recalculat tot ce a fost în urmă și cei care vin de la 1 septembrie au aceleași reguli de calcul ca și cei care sunt în plată”, a explicat Daniel Baciu, vineri, la Antena 3 CNN.

Daniel Baciu: Există creşteri ale pensiilor de la 1% la 100%

Avem creşteri ale pensiilor de la 1% până la 100%. Practic avem şi dublări ale pensiilor. Această nouă lege a pensiilor este o lege profund liberală pentru că încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active, asigurând sustenabilitatea sistemului public de pensii pe termen mediu şi lung. Practic, noutatea acestei legi sunt punctele de stabilitate care vin în plus faţă de punctele de contributivitate care se acordă tuturor pensionarilor care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.

Şi aici avem cele trei paliere între 25 şi 30 avem o creştere de 0,5% pentru fiecare an din acest interval, între 30 şi 35 de ani de contributivitate avem o creştere de 0,75 puncte pentru fiecare an din acest interval, iar cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 35 de ani avem chiar un punct în plus acordat peste acest stagiu de cotizare.

Practic, cei care au realizat stagii de cotizare superioare vor avea creşteri substanţiale”, a explicat, recent, Daniel Baciu.

Vezi și: Data la care intră pensiile recalculate în septembrie. Acești români vor primi mai mulți bani