- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultima oră legat de majorarea salariilor a peste 2 milioane de români. Ciolacu: O treime dintre români sunt plătiţi în continuare pe salariul minim pe economie

15 May, 15:37 • Andrei Alina
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că săptămâna viitoare va avea o şedinţă cu partenerii sociali, sindicate şi patronate, în care se va discuta despre creșterea salariului minim brut pe economie, dar și despre continuarea reducerii impozitării celor cu venituri mici. 
Anunț de ultima oră legat de majorarea salariilor a peste 2 milioane de români. Ciolacu: O treime dintre români sunt plătiţi în continuare pe salariul minim pe economie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că România creşte din punct de vedere economic, el prezentând trei dovezi concrete, confirmate de INS, şi anume creştere economică de 1,8%, salariul mediu a depăşit o mie de euro, inflaţia a coborât la 5,9%.

”Este în principal meritul românilor şi al companiilor care produc în România pentru performanţa economică. Doar prin mărirea productivităţii muncii, câştigul salarial mediu net a ajuns la 5.185 lei adică 1042 euro. Doar astfel s-a ajuns ca în anul 2023 să avem un plus de 347.348 noi contracte de muncă cu normă întreagă cu peste 1000 euro net, faţă de anul 2022. Doar astfel au existat bani pentru creşterea puterii de cumpărare a românilor de plus 7-10% la câştigul salarial mediu şi pensia medie şi plus 15-20% la salariaţii cu venituri mici şi cei cu pensii mici”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Citește și: Se întâmplă azi, 15 mai! Sute de euro de la Guvern intră în conturile românilor

 

Anunț de ultima oră legat de majorarea salariilor a peste 2 milioane de români

Premierul Marcel Ciolacu a mai spus că săptămâna viitoare va avea o şedinţă cu partenerii sociali, sindicate şi patronate, în care au mai multe lucruri de stabilit, inclusiv de discutat posibilităţile de reducere a impozitării celor cu veniturile cele mai mici, cei plătiţi cu salariul minim pe economie.

taxe Marcel Ciolacu
taxe Marcel Ciolacu

”După şedinţa de guvern, voi extinde cu toţi miniştrii şi cu autorităţile care au în implemnetare proiecte prin PNRR, cât şi de îndeplinit jaloane, urmând ca săptămâna viitoare să avem o şedinţă cu partenerii sociali, atât cu patronatele cât şi cu sindicatele, unde avem mai multe lucruri de stabilit, inclusiv de discutat posibilităţile de reducere a impozitării celor cu veniturile cele mai mici, cei plătiţi cu salariul minim pe economie”, a spus premierul într-o conferinţă de presă la Constanţa.

Citește și: Salariile din România, aproape de colaps. Mugur Isărescu vorbește despre posibila înghețare a veniturilor lunare

Premierul a fost întrebat dacă vor introduce deducerile pentru cei cu venituri mici atunci când se va face şi majorarea salariului minim.

”Cred că o astfel de decizie şi-o poate asuma Guvernul României şi orice guvern după ce avem execuţia pe al doilea trimestru, cum este şi normal. Până atunci, începem discuţiile cu partenerii sociali şi în funcţie de cifrele pe care le vom avea la închiderea celui de-al doilea trimestru, atunci vom vedea măsurile pe care le putem lua în această situaţie”, a mai declarat premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că avem cea mai mare impozitare a muncii la veniturile mici şi o treime dintre români sunt plătiţi în continuare pe salariul minim pe economie. ”De aceea este şi această presiune, suntem singurul stat european care ne confruntăm cu acest lucru”, a mai spus premierul.

Şeful Executivului a mai spus că patronatele ar dori o diferenţiere pe ramuri a majorării salariului minim.

”În Germania, anul trecut a crescut de vreo trei ori salariul minim, fiindcă, la fel, este bază de plecare”, a mai spus el.